TEOG Sonuçları
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8. sınıf öğrencileri için gerçekleştirilen 2016-2017 eğitim dönemi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) birinci dönem sınavı 23-24 Kasım'da uygulandı. Öğrenciler ve velileri sonuçların açıklanacağı günü merakla bekliyor. Peki TEOG sonuçları ne zaman açıklanacak?
TEOG SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
23-24 Kasım'da gerçekleştirilen yaklaşık 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin başvurduğu TEOG birinci dönem sınavında öğrenciler, Türkçe, matematik, fen bilimleri, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava girdi. Sonuçlar ise MEB'in yayımladığı kılavuza göre bu sene açıklanmayacak. Merakla beklenen TEOG sonuçları için net bir tarih belirtilmemiş fakat 2017 Ocak ayı içerisinde açıklanacağı biliniyor.
VELİLER TEOG'DA 2 SORU İPTAL EDİLSİN DİYOR
Habertürk gazetesinden Bürde Özçakır'ın aktardığı bilgilere göre, sonuçları liselere geçişte kullanılan ve 1.2 milyon ortaokul 8’inci sınıf öğrencinin iki gün boyunca girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının ardından “hatalı sorular” tartışması başladı. Veliler ve eğitimciler Türkçe ve Matematik sınavlarından birer sorunun iptalini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) iletmek için de imza kampanyası başlatıldı.
TÜRKÇE’DE UNUTMAK SORUNLU
İptali istenen sorulardan biri sınavdan sonra da eleştirilere neden olan Türkçe sınavı A kitapçığındaki 1. soru. Cevap anahtarında doğru olarak verilen A şıkkının hatalı, D şıkkının doğru olduğu belirtiliyor.
Bilfen Ortaokulu uzmanları bu soruyla ilgili: Soruda “unutmak” sözcüğünün öncülünde verilen 2. cümledeki “Yoğunluktan dolayı kitap okumayı da unuttuk” şeklindeki kullanımı “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek” anlamını net olarak vermiyor, öğrenciler de bu sözcüğü ‘Hatırlamamak” olarak değerlendirdi. Çünkü Türk Dil Kurumu’nda da “unutmak” sözcüğünün 3. anlamı olan “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek: Onu da bilirdim eskiden memleketteyken amma sonradan unuttum” şeklinde bir cümleyle örneklenmektedir. Ancak cümledeki “kitap okumayı unutmak” ifadesi sözlükteki örnekte belirtildiği gibi zamanla unutulacak bir beceri değildir. Diğer taraftan cümle günlük rutin işler içinde yapılması gereken bir şeyi unutmak olarak yorumlandığında da yorgunluk sebebiyle hatırlanamamış bir eylem olarak değerlendirilmiştir.
MATEMATİK MÜFREDAT DIŞI
İptali istenen Matematik B kitapçığında 20. soru olan “K ve L sayı doğrusu” sorusunun ise 2. TEOG konusu olduğu ve ilk TEOG için müfredat dışı olduğu savunuluyor. Sınavlara itiraz soru ve cevaplar yayımlandıktan sonra 5 gün içinde itiraz edilebiliyor.
TEOG SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
MEB'in sitesinde bulunan Sorgu Ekranı'na 11 haneli T.C Kimlik No, gün ay yıl olarak doğum tarihinizi yazarak TEOG sonuçlarınızı veya yerleştirme sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
TEOG PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Çeşitli TEOG puan hesaplama robotları ile Ocak ayında açıklanacak olan TEOG sonuçlarını beklemeden puanınıza yakın bir oranda sonuçlar alabilirsiniz. Açıklanan soru ve cevaplardan elde ettiğiniz doğru yanlış sayınızı bir kenara not ederek TEOG puan hesaplama araçlarına doğru ve yanlış sayınızı girerek gerçek puanınıza yakın sonuçlar elde edebilirsiniz.
Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP puanları; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.