TEOG Puanlama nasıl yapılır
TEOG Puanlama Nasıl Yapılır ?
İyi bir lisan eğitimi için kaliteli bir ortaöğretim kurumuna yerleşebilmek çok önemli. Bu sebeple öğrenciler ilk ciddi sınavını ilköğretim 8. sınıfta veriyor. Eskiden SBS adıyla bilinen ve tek seferde yapılan sınav, telafisi olmadığı ve öğrencilere tek şans tanıdığı için bir çok kesimce eleştirilmişti. Onun yerini 8. sınıfın her iki döneminde yapılan 6’şar sınava dayalı TEOG yani “Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş” sınavı aldı.
TEOG puan hesaplama işleminde %30 ağırlık öğrencinin 6,7,8. sınıf derslerindeki notları baz alınarak hesaplanan başarı puanı, % 70 ağırlık ise 12 adet sınavdan alınan puanlardan geliyor.
TEOG Sınavı Hakkında Bilgiler
TEOG’da her bir sınavın puanı 100 üzerinden hesaplanıyor. Her dersten 20 adet soru var, yanlış yapıldığında doğruyu götürmüyor. Öğrencinin bu 20 soruyu cevaplaması için 40 dakikası var, sınav bitince 20 dakika ara veriliyor ve diğer sınava geçiliyor.
Hafta içi yapılan sınavda bir gün üç, ertesi gün de üç sınav yapılıyor. Çoğu yıllar genellikle Çarşamba ve Perşembe günleri yapılıyor bu sınavlar. TEOG’un YGS, LYS gibi sınavlardan farkı sadece hafta içi yapılması ve yanlışın doğruyu götürmemesi değil, bu sınavlar iki sınav gereken derslerin ilk yazılısı, üç tane sınav yapılan derslerin orta yazılısı olma mahiyeti taşıması da ilk kez denenen bir yöntem. Böylece öğrencilerin en az stres ile bu dönemi atlatması hedefleniyor. Sınavlar merkezi sistem tarafından yapılıyor.
TEOG sınavları Matematik, Fen ve Teknoloji gibi sayısal dersler, öğrenim görülen yabancı dil ile Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi sözel derslerden yapılıyor. Bu derslerin ağırlıkları aynı değil, TEOG puan hesaplama yapılırken Türkçe, Fen ve Teknoloji ve Matematik 4 katsayısı ile çarpılıyor, diğer dersler onun yarısı ile yani 2 ile çarpılıyor. Bu nedenle temel dersler TEOG puan hesaplamada daha fazla puan getiriyor. Öğrenci eğer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyete sahipse, o dersin yerine başka genel kültür soruları soruluyor.
TEOG soruları ezberden ziyade mantık yürütme ve düşünme üzerine kurulu. Bu nedenle geçmiş yıllarda çıkan soruları bilemeyen ve TEOG’a sıradan bir yazılı gibi bakan bir öğrencinin kafası karışabiliyor, ters köşeye yatabiliyor.
Örnek
Önce TEOG ağırlıklı sınav puanını bulalım.
Öğrenci TEOG sınavının ilk döneminde şu sonuçları aldı:
Türkçe (T): 80
Matematik (M):60
Fen ve Teknoloji (F): 50
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi(D): 100
Yabancı Dil(Y): 90
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük(İ):80
Bu dönemin ağırlıklı sınav puanını bulmak için;
( T x M x F ) x 4 = (80 + 60 +50) x 4 = 760
(D x Y x İ ) x 2 = (100 + 90 + 80) x 2 = 540
Toplanan bu puanları ağırlık toplamına (18) bölüyoruz ve TEOG sınavları %70 etkili olduğu için çıkan sonucu 7 ile çarpıyoruz. Böylece 700 puan üzerinden bir puan ortaya çıkıyor.
- Dönem TEOG ağırlıklı sınav puanı: ((760 + 540) /18) x 7 = 505,5556
Öğrenci ikinci dönem TEOG sınavlarında şu sonuçları aldı:
Türkçe (T): 60
Matematik (M):70
Fen ve Teknoloji (F): 50
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi(D): 80
Yabancı Dil(Y): 90
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük(İ):70
Bu dönemin merkezi sınav puanını bulmak için;
( T x M x F ) x 4 = (60 + 70 +50) x 4 = 720
(D x Y x İ ) x 2 = (80 + 90 + 70) x 2 = 480
- Dönem TEOG ağırlıklı sınav puanı: ((720 + 480) / 18) x 7 = 466,66667
1.dönem ve 2. Dönem puanları ortalamasını alarak TEOG sınav puanını bulabiliriz.
TEOG sınav puanı= (505,5556 + 466,66667) /2 =486,1111
Bu puan 700 puan üzerinden hesaplanmış bir puandır. Öğrencinin TEOG yerleştirme puanı 6,7 ve 8. Sınıflarda okul derslerinden elde ettiği başarı puanlarının bu puana eklenip ikiye bölünmesi ile bulunur. TEOG yerleştirme puanı 500 puan üzerinden hesaplanır.
Diyelim ki öğrencinin yıl sonu not ortalamaları:
- sınıfta 90, 7. sınıfta 80 ve 8. Sınıfta 85 olsun. Bu puanlar TEOG sınav puanı ile toplanır ve ikiye bölünür.
(486,1111+ 90 + 80 +85 )/2 =370,5555
Bu puan öğrencinin Fen Liseleri, Anadolu Liseleri gibi ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde baz alınacak puandır.
TEOG puan hesaplama yapan çoğu kişinin aklına 8. Sınıfta derslere ağırlık vermek yerine TEOG’a daha fazla çalışmanın TEOG yerleştirme puanına nasıl etki edeceği gelmektedir. Bununla ilgili de bir örnek verelim;
Yukarıda örneği verilen öğrenci 8. Sınıfta ödev yapma, proje hazırlama gibi faaliyetler yerine TEOG sınavlarına daha fazla çalışmış olsun. Bu nedenle de öğrencinin 8. sınıf notları %20 düşmüş, TEOG sınavlarından aldığı notlar ise %20 artmış olsun.
Buna göre yeni bir hesaplama yapalım;
Öğrenicinin 8. Sınıf yıl sonu notu 85 değil 85 x 0,8 = 68 olsun
TEOG sınav puanı ise 486,1111 nın %20 fazlası yani 486,1111 x 1,2 = 583,3333 olsun.
Bu takdirde TEOG yerleştirme puanı;
(583,3333+ 90 + 80 + 68 )/2 =410,6666 olur.
Görüldüğü üzere 8. Sınıfta derslerine çalışmak yerine TEOG sınavlarına daha iyi hazırlanmayı hedefleyen birisi çok daha yüksek TEOG yerleştirme puanına sahip olmaktadır.
Online TEOG Puan Hesaplaması için tıklayınız
TEOG Sınavında Başarılı Olmanın Püf Noktaları
İlköğretim son sınıfta okul başarı puanını yükseltmek için derslere daha çok çalışmak yerine, okul derslerini rölantiye alıp TEOG sınavlarına hazırlanmanın çok büyük artı getirdiği muhakkaktır. Fakat bu sınavlara çalışmanın da püf noktaları vardır. Sınavlarda ne tür soruların çıkacağını, hangi konulardan soru geleceğini bilmeden tüm ilköğretimi kapsar şekilde ders çalışmak, çalışılacak konuları gereksiz yere artırmak olacaktır. Geçmiş yılların sorularına bakarak hangi konulara odaklanılacağı belirlenmelidir.
Öğrencinin sınıfındaki başarı konumu aldatıcı olabilir. TEOG sınavları merkezi sistemce yapılacağından öğrencinin bulunduğu sınıf müfredatı geriden takip ediyorsa veya sınıfındaki öğrencilerin seviyesi düşük olduğu için konular basitçe işleniyorsa, öğrenci sınıfında başarılı da olsa TEOG sınavlarında başarılı olamayabilir. Çünkü sınıfındaki öğrencilerle değil tüm Türkiye ile yarışmaktadır.
Bu tür olumsuzlukların önlenmesi amacıyla veli bizzat müfredatı ve TEOG konularını takip edip çocuğunun geri kalmaması için çaba sarf etmelidir.
TEOG sınavları dönem yazılılarının olduğu zamanlarda yapılsa dahi konsept olarak, gidiş yoluna puan verilen, ezber içeren sorular değildir. Daha çok öğrencinin düşünce becerileri ve mantık yürütme kapasitesini ölçmek için sorular sorulur. Bu başarıyı ezberden sağlayan öğrenciler için kafa karışıklığı demektir. Bu nedenle TEOG sınavlarına hazırlanan öğrencilerin kelime formül ezberlemek yerine konu çalışması ve soru çözümü şeklinde çalışması, özellikle de önceki yılların sorularını çözmesi faydalı olacaktır.
TEOG sınavlarında süre ayarlaması çok önemlidir. Normal yazılılarda 5-10 soru için yarım saat, bir saat süre verilirken bu sınavlarda öğrenici soru başı 2 dakika süre tanınır. Cevapların kontrolü, tereddütlü sorulara geri dönülmesi gibi hususlar dikkate alındığında sorular ortalama 1,5 dakikada çözülmelidir. Öğrenci sınav öncesi bol bol deneme sınavı tecrübesi yaşayıp zamanını ayarlamasını öğrenmelidir.
Son olarak da hayatlarında önemli bir dönüm noktası olabilecek sınavlara hazırlanan öğrencilere, performansını artırmak amacıyla yapılan yanlış mental yüklemelerden kaçınmaktır. O yaşta öğrenciler hala oyun çocuğudur. Fazla yüklemeyi kaldıramayabilir, bir sınav kötü gidince moral bozukluğundan peşi sıra yapılan sınavlardan da tökezleyebilirler. Bu nedenle öğrencinin düzenli bir çalışma programı olması, sürekli TEOG sınavının hatırlatılmasından daha iyidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.