Temettü nedir
Kâr payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Ana sözleşmeye konulacak bir maddeyle, bazı pay tiplerine temettü ile ilgili olarak ayrıcalık tanınabilir. Böyle durumlarda, kâr dağıtılırken yapılan ayrıcalıklarla ilgili oranlar dikkate alınıyor.
Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri ise, değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleştiği söyleniyor. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olunması yani şirkete ortak olunması ve kâr payı alma hakkı kazanmak gerektiği belirtiliyor. Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanın dahi temettü almak için yeterli olduğu biliniyor.
Nasıl nakit temettü alınır
Uzmanlara göre, nakit temettü alabilmek için temettünün dağıtılacağını gün hesapta hisse senetlerinin bulunması gerekli. Alınacak nakit miktar, şirketin önceden açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elde bulunan hisse senedi adedine bağlı. Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL’niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesaba geçtiği belirtiliyor. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşer.
Temettü ne zaman hesaba geçer
Hak ettiğiniz net temettü miktarı, yatırım hesabınıza temettü dağıtım gününü takip eden 2. iş günü geçer. Bazı aracı kurumlar, temettü günü (yani iki gün beklemeden), hisse alımında temettü parasını kullanmanıza izin verir.
Temettü hesaplama nasıl yapılır
Ortağı olduğunuz şirketin yıllık kârından alacağınız miktar, hisse oranıyla ölçülür. Bunun da basit bir formülü vardır.
Örneğin, hisse senedine sahip olduğunuz şirket, o yıl 100 bin TL kâr payı dağıtacağını duyurdu. Sizin elinizde de hisselerin yüzde 10’u mevcut. O halde 100 bin TL’yi, 10’a böleceksiniz. Yani 10 bin TL’lik bir kar payına sahip olacaksınız “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da zaman zaman karşımıza çıkıyor.
Buradaki tek fark, hesaplamaların toplam rakamlar üzerinden değil de tek bir pay için yapılması. Örneğin, 10 bin TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100 bin TL sermayesi yani 100.000 adet hissesi olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı, 10.000/100.000 = 0,10 TL şeklinde hesaplanır. Sonuç olarak şirketin tüm ortakları sahip oldukları her bir hisse için 0,10 TL temettü almaya hak kazanırlar. Elinde 10 bin adet şirket hissesi bulunan kişiye 0,10 x 10.000 formülüyle 1.000 TL temettü düşer.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.