Tektonik göller nedir, nasıl oluşur
Soru : Tektonik göller nedir, nasıl oluşur, Dünyadaki ve Türkiye’deki tektonik göller hangileri, nasıl oluşur ve nerelerde görülür?
Ödev cevabı kısaca : Tektonik göller, yer kabuğunun tektonik hareketleri sonucu oluşan göllerdir. Yer kabuğu çatlaklar, çöküntüler veya fay hatları gibi jeolojik olaylarla oluşur. Bu göller, kabuk hareketlerinin etkisiyle meydana gelir ve değişik derinliklere sahip olabilirler. Örnek olarak, Afrika'daki Büyük Rift Vadisi'nde bulunan tektonik göller sayılabilir.
Yeryüzündeki birçok göl, yer kabuğundaki tektonik hareketler sonucunda meydana gelen çanaklarda bulunmaktadır. Baykal (Rusya), Aral (Özbekistan ve Kazakistan) ve Hazar (İran, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan) Gölleri birer tektonik çanakta yer almaktadır. Afrika’nın doğusundaki çöküntü alanında bir dizi göl bulunmaktadır.
Türkiye'deki ve Dünyadaki Tektonik Göller Hangileridir
Ülkemiz tektonik açıdan hareketli bölgelere sahip olduğu için ülkemizdeki Göllerin bir kısmı tektonik göller sınıfına girmektedir. Bu göller şunlardır;
- Kovada Gölü (Antalya/ Akdeniz Bölgesi)
- Seyfe Gölü (Kırşehir/ İç Anadolu Bölgesi)
- Burdur Gölü (Burdur Isparta arası)
- Suğla Gölü (Konya / İç Anadolu Bölgesi)
- Akşehir Gölü (Konya Afyonkarahisar arası)
- Eber Gölü (Afyonkarahisar/ Ege Bölgesi)
- Hozapin Gölü (Ardahan ve Gürcistan sınırları arası)
- Beyşehir Gölü (Konya Isparta arası)
- Tuz Gölü (Konya/ İç Anadolu Bölgesi)
- Manyas Gölü (Balıkesir/ Marmara Bölgesi)
- Acıgöl (Nevşehir/ İç Anadolu Bölgesi)
- Sapanca Gölü (Sakarya İzmit arası)
- İznik Gölü (Bursa/ Marmara Bölgesi)
- Eğirdir Gölü (Isparta/ Akdeniz Bölgesi)
- Burdur Gölü (Burdur Isparta arası)
Dünyadaki tektonik göller ise Issık Gölü (Kırgızistan), Hazar Gölü, Lut Gölü, Baykal Gölü, Çad Gölü, Rudolf Gölü, Victoria Gölü'dür. Bahsi geçen göller dünya üzerindeki en bilinen tektonik göller arasında yer almaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.