Teknolojik ürünlerin faydaları kadar zararları da olabilir mi
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birçok yarar ortaya çıkmış insanların bir iş yükü üzerinden kalkarak yaptıkları işleri kısa sürede ve Konfor şeklinde yaptıkları görülmektedir.
Ancak günümüzde var olan teknolojinin yararları ile beraber Zararları da olduğu görülmektedir. İletişim teknoloji ile beraber iletişime araçlarımıza gelen baz istasyonlarından gelen dalgalar bizlerin beyin yapısını bozmakla beraber kansere yol açtığı bilinmektedir.
Günümüzde gelişen ulaşım araçları ile beraber fosil yakıtların kullanılması çevrede var olan iklimlerin bozulmasına doğal yaşamın tahrip edilmesine ve dünya ekosisteminin bozulmasına neden olmaktadır.
Teknoloji, her ne kadar iyi ve ileriye yönelik bir gelişmeler bütünü olarak görülse de fark ettirmeden zarar da verebilmektedir. Teknolojinin insan hayatına yapmış olduğu yararlara ve zararlara biraz göz atalım.
Teknolojinin yararları nelerdir
- İnsan hayatını büyük ölçüde kolaylaştırır.
- Herhangi bir üretim sırasında oluşacak maliyetleri büyük ölçüde azaltır.
- Kolaylaşan hayat aynı oranda da hızlanır.
- Hızlanan ve kolaylaşan hayat sayesinde zaman gibi çok önemli bir kavramdan tasarruf etmek mümkün olur.
- İnsan ömrüne yapılacak müdahaleler ile insanlar artık daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürebiliyor.
Bu güzel etkilere rağmen teknoloji zararsızdır diyemeyiz. Şimdi biraz da teknolojinin zararlarına göz atalım
Teknolojinin zararları nelerdir
- Teknolojik aletlerin kullanımının oldukça fazla boyutlara ulaşması sonucunda yaşanabilecek sağlık problemleri insan hayatına zarar vermektedir. Örneğin bilgisayar başında çok kalmak omurilik ağrılarından göz bozukluklarına ve hatta psikolojik bir takım hastalıklara kadar yol açabilmektedir.
- Teknolojik aletlerin yine aşırı kullanımı sonucunda insanın gerçek dünyaya pek fazla ihtiyacı kalmaz. Bu dünyaya alışan insanların sosyal hayatları da ciddi zarara uğrar.
- Bu teknolojik dünya, gerçek dışı pek çok deneyim sunabilmektedir. Bu deneyimler sonucunda kişiler pek çok zararlı duygu değişimlerine sürüklenebilirler.
- İnternet ortamı, günümüzde hala tam anlamıyla kontrol edilemeyen bir trafik ağı durumundadır. Bu kontrol dışı mekanizma sonucunda pek çok güvenlik problemi ortaya çıkabilir, zorbalık ve hatta istismara kadar yol açabilir.
- Teknolojik aletlere karşı duyulacak bağımlılık sonucunda o teknolojik aletlere ulaşılamaması durumunda kişide ciddi fiziki ve psikolojik problemlere yol açabilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.