Teknoloji bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığı
Teknoloji bağımlılığı nedir, bağımlılığın belirtileri nelerdir, kendimizi teknoloji bağımlılığından nasıl koruyabiliriz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya her geçen gün yeni teknolojik araç gereçlerle donatılmakta. Her gün kullandığımız ürünlerin yeni modelleri yapılmaktadır. Bu gelişmeler hayatımıza sayısız fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte teknoloji kullanımı üzerindeki kontrolümüzü kaybetmememiz gerekmektedir. Teknolojik ürünleri kullanırken ölçüsüz ve sınırsız davranırsak sağlığımızı kaybederiz, ailemizin üyeleriyle ve diğer insanlarla ilişkilerimizde ciddi sorunlar yaşarız. İşte bu duruma “teknoloji bağımlılığı” adı verilir. Bağımlılık; bilgisayar, tablet ve cep telefonlarıyla internete, televizyona ve başka bir oyun cihazına olabilmektedir. Bir süre sonra kişi kendi temel ihtiyaçlarını dahi ihmal ederek bütün vaktini teknolojik araçla geçirmeye başlar.

Bağımlılığın Belirtileri Nelerdir

  • Gece geç saatlere kadar bilgisayarın başında kalarak uyku düzenimizin bozulması.
  • Bilgisayar, tablet veya cep telefonlarından uzak kalındığında gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.
  • İnternette oyun oynamak için yemek öğünlerinden, derslerden ödün vermek.
  • Ekran karşısında geçirdiğimiz zaman hakkında yalan söylemek.
  • Yüz yüze arkadaşlıklar yerine sıklıkla sanal ortamlarda konuşmak.
  • Bilgisayar başında uzun süre kalındığı için duruş bozukluğu, hâlsizlik, baş ağrısı, sırt ağrıları, obezite gibi rahatsızlıkların baş göstermesi.

Kendimizi Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Koruyabiliriz

İlk yapılacak şey sosyal ve sportif faaliyetlere katılmak. Bağımlı olunan cihazı ailenin ortak kullanımına açmak, ailece yapılacak etkinlikleri artırmak. Ardından cihazların yerini değiştirmek, gelecek için kendimize hedefler koymak ve bu hedefler doğrultusunda planlarımızı yaşama geçirmek. Üretken olmak, yaşamı koordine ederken teknolojiye yenik düşmemek ve teknolojiyi doğru ve yerinde kullanmak amaç edinilmelidir. Gerekirse bir uzmandan da yardım alınabilir.

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.