Takvimlerde kıble saati bulunmasının amacı nedir
Takvimler, zamanı ölçme ve anlamlandırma araçlarıdır. Takvimler birçok millet ve medeniyet tarafından farklı ölçeklerde kullanılmıştır. Günümüzde en son olarak kullandığımız takvim Miladi Takvim’dir. Miladi Takvim, 12 ay, 52 hafta, 365 gün üzerinden hesaplanmaktadır.
Kıble saati; kıblenin güneş ile tesbit edildiği saattir. Yani, güneşin, bulunduğumuz yerin kıble zaviyesine (açısına) veya belli bir zaviye farkına denk geldiği vakittir.
Takvimler, günlerin yapraklar olarak dizilmesi ve aylara ayrılmasıyla oluşur. Takvim yapraklarında kıble saati bulunmaktadır. Bu namaz vakitlerinin bilinmesi, her ilin ve ilçenin namaz vakti saatinin bulunması, Güneş’in hareketlerine bağlı olarak hesaplanması anlamına gelmektedir. Böylece namaz vaktini bilmek ve kaçırmamak mümkün olmaktadır. Takvimlerde namaz vakitleri, saatler olarak Güneş’in hareketlerine göre sıralanmıştır. Namaz vakitlerinin beş vakit olarak yazılması ve imsakla birlikte altı vaktin bulunması şeklinde basılmaktadır.
Kıble saati güneşin, bir yerin, bir şehrin kıble açısına veya belli bir açı farkına (90-180 derece gibi) denk geldiği vakittir. Takvimlerde kıble saati bulundurulur. Bunun nedeni kıble saati vaktinde güneşe doğru dönen kimsenin kıbleye dönmüş olduğunu göstermektir. Bu vakitte güneşe doğru dönen kıbleye dönmüş olur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.