Takriri sünnet nedir
Ödev cevabı kısaca,
Takriri sünnet: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) görüp veya işittiği iyi, güzel, yararlı söz ve işleri onaylaması ve kabul etmesidir. Örneğin su bulamadığı için teyemmümle namaz kılan kimse, namazdan sonra su bulduğu hâlde namazı tekrar etmemiş, Hz. Peygamber de (s.a.v.) bunu onaylamıştır.
Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hz. Muhammed'in güzel ahlakından deliller taşıyan huylarına huluki, fiziksel özelliklerini anlatan hadislere ise hulki sünnet denir.
Takriri sünnet nedir
Arapça kökenli bir sözcük olan takrir ''karar'' kelimesinden türetilmiştir. Takrir, hem söylemek, hem de onaylamak, kabul etmek anlamlarına gelir.
Takriri Sünnet de peygamber efendimizin karşı çıkmadığı ya da susarak onayladığı fiilleri kapsar. Nasıl ki Kuran'ı Kerimde, haram olarak belirtilmeyen her şey helal ise, Hz. Muhammed'in de karşı çıkmadığı her şey doğru ve usulüne uygun kabul edilmiştir.
Takriri sünnet ile fiili sünnet arasındaki en büyük fark, birinde yapılan diğerinde yapılmayan şeylere dayanarak hüküm vermedir. Hz. Muhammed'in susarak kabul ettiği her şey Müslümanları sırat-ı müstakime yani doğru yola kılavuzlar. Fiili sünnetler ise Hz. Muhammed'in yaptıkları ve söyledikleriyle bize örnek olması demektir.
Takriri sünnet örnekleri nelerdir
Peygamber efendimiz şahit olduğu hiçbir haksızlığa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmamıştır. Sahih hadislerden biri olan ''haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandan başkası değildir'' hadisi de bunun en büyük kanıtlarından biridir.
Örnekler:
1- Caminin içinde yaşları 4 ile 8 arasında değişen 3 çocuk oyun oynuyordu. Çocukları gören Hz. Muhammed hiçbir şey demeden namaz kılmaya başladı.
2- Peygamber efendimizin, temiz su bulamadıkları için teyemmüm abdesti alan sahabeleri görmesi ve onlara susarak icazet vermesi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.