Tadını Kaçırmak Deyimi Açıklaması, Hikayesi, Anlamı Kısaca
Tadını Kaçırmak Deyiminin Anlamı:
Güzel bir şeyi aşırılığa kaçarak zevksiz hale getirmek.
Tadını Kaçırmak Deyiminin Hikayesi:
Vaktiyle köylünün biri şehre inmiş. Burada çarşı pazar dolaşırken hayatında ilk kez incir görmüş. Nasıl bir şey olduğunu merak edip birkaç tane almış. Şehirde işini bitirince köyün yolunu tutmuş. Bu arada aklına incirler gelmiş. Bir tane çıkarıp yemiş. Tadına bayılmış. Hemen kalanları da yemiş. Bir zaman sonra yine köylünün yolu şehre düşmüş. İlk iş manava gidip incir aramak olmuş. Ama meyvenin vakti geçtiğinden görememiş. Manava sormak istemiş ama adını bilmediğinden de soramamış.
En sonunda, “Hemşerim, senden bir şey aidiydim. Böyle mor renkli, içi çekirdekli, dışı kadife gibi, ince saplı, koca karınlıydı, ondan var mı?” diyerek inciri tarif etmiş. Manav da adamın patlıcan istediğini sanmış. “Tabii tabii var, bak işte burada buyur” diyerek patlıcanları göstermiş. Köylü de herhalde çok beklediği için meyvelerin boyunun büyüdüğünü ve bu hâle geldiklerini düşünmüş. Hemen birkaç kilo almış. Hevesle birini ısırmış ki, tatsız tuzsuz bir şey! Yüzü buruşmuş. Ağzındakini tükürmüş. Manava, “Kusura bakma kardeşim, ama sen bunları tarlada çok tutup tadını kaçırmışsın” demiş.
İşte böyle, aslında hoş olan bir şeyin fazla uzatılıp insana bıkkınlık verdiği durumlar için kullanılır bu deyim.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.