Sünnet nedir

Sünnet nedir
Sünnet, İslam dünyasında önemli kavramlardan bir tanesidir. Bu içerikte hem Sünnet kavramı hakkında bilgi sahibi olacak hemde Hz. Muhammed (s.a.v)'in sünnetlerini öğreneceksiniz. Sünnet, farz, vacip arasındaki farkı nedir sorusuna da cevap bulabilirsiniz.

Peygamber efendimizin hayatı boyunca yerine getirmiş olduğu örnek davranışlar sünnet olarak günümüze kadar gelmiştir. Bir şeyin sünnet olabilmesi için birisini güzel bir şey yaparken görüp ve bir şey demese ya da onu yapın derse, o da sünnet oluyor. Bu işin iyi, hayırlı olması, beğenilmesi  ve o işte razı olunması o işin sünnet olduğunu gösteriyor.

Sünnet nedir, ne anlama gelmektedir

Sünnet; Hz. Muhammed’in (s.a.v.) devamlı olarak yaptığı ve bir mazereti olmaksızın terk etmediği şeylere denmektedir. Kısacası, Hz. Peygamber’in farz ve vacip olmaksızın yaptığı ve bizlere emrettiği ibadetlerdir.

Örneğin; namaz kılmak farzdır, ayrıntısı ise hadislerde bırakılmış. Namazın kılma şekilleri ve rekat ile ilgili bilgiler ayetlerde detaylı olarak verilmemiştir. Peygamber efendimiz ümmete kendisi gibi kılınmasını söylemiştir. Böylelikle bu sünnetler doğrultusunda namazlarımızı kılıyoruz. Yani sünnetler namazın nasıl kılmamız gerekliliği hakkında da bilgi veriyor.

Sünnet her ne kadar ayetlerde yazılan belirgin kurallar olmasa da peygamber efendimizin yaşam tarzına, söylediklerine bakılarak oluşturmuştur. Sünnetlere dikkat edersek o zaman Allah’ın kelamlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmiş olacağız.

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in sünnetleri neledir

  • Perşembe günü tırnak kesmek
  • Ölümü hatırlamak
  • Az veöz konuşmak
  • Ezanı dinlemek
  • Sofradan doymadan kalkmak
  • Yemeği yavaş yemek
  • Her cuma sadaka vermek
  • Kıyafet katlamak
  • Allahın selamını vermek
  • Gusülden sonra iki rekat namaz kılmak

Bunun gibi peygamber efendimizin hayatına geçirmiş olduğu ve insanlara örnek olduğu davranışları sünnet hükmündedir.

Farz, Vacip ve Sünnet arasındaki farklar nelerdir

Farzı inkar eden kişi dinden çıkar, vacibi inkar eden kişi dinden çıkmaz günah işlemiş olur, sünnette vacip kadar olmasa da inkar eden insanlar günah işlemiş olur. Namazın vaciplerinden herhangi birini yapılması namazı bozmuyor. Ancak namazın vaciplerinden biri unutularak ya da yanlışlıkla terk edilmişse sehiv secdesi yapılması gerekir. Eğer kasten terk edilmişse namazın yeniden kılınması gerekir. Namazda sünnet terk edilirse sevabı azalır yani namaz bozma gibi durumlar söz konusu değildir. Vacibin kasten terk etmek namazın yeniden kılınmasını gerektirirken, sünnetlerin kasten terk etmek namazın tekrardan kılınmasını değil sevabını azaltır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.