Su yüzeyindeki bir dalganın periyodu nasıl tanımlanır
Ses, atmosferde kulağımız tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Ses, maddeleri oluşturan moleküllerin herhangi bir nedenden dolayı titreşmesi sonucunda oluşur. Bu titreşim ile ses dalgaları kaynağından enerji taşır. Bu enerji katı, sıvı ve gaz ortamlar tarafından iletilir Bundan dolayı ses dalgalarının yayılabilmesi için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Ses boşlukta yayılmaz. Ses dalgaları hareket ederken ortam hareket etmez. Yani hareket eden madde değil, hareket enerjisidir.
İnsan kulağı, frekansı 20 Hz altındaki ve frekansı 20.000 Hz üstündeki sesleri algılayamaz. Sesin algılama aralığı canlıdan canlıya göre değişir.
Hayvanlar, insanların duyamadığı ses frekanslarını bile algılayabilirler. Örneğin fillerin ayağında çok alçak frekansları algılayan doğal alıcılar vardır. Köpekler ise frekansı 22.000 Hz. olan sesleri algılayabilmektedir. Tüm dalgalarda olduğu gibi ses dalgalarında da ortam değiştiğinde dalgaların hızı da değişir . Ses dalgaları en iyi katı madde, en kötü de gaz maddede ilerler . Sesin hızı normal koşullarda; havada 340 m/s, tahtada 4000 - 6000 m/s, suda 3000 - 5000 m/s, çelikte ise 8000 m/s dir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.