Sözlü Edebiyat Dönemi’ne ait Türk destanlar hangileridir
Yaratılış Destanı: Altay ve Yakut Türkleri arasında Wilhelm Radloff (Vilhılm Radlof) tarafından derlenmiştir. Bu destanda evrenin nasıl yaratıldığına değinilmektedir.
Alp Er Tunga Destanı: Sakalarla İranlılar arasında geçen savaşlarda kahramanlıklar göstermiş Türk hükümdarı Alp Er Tunga’yı konu almaktadır.
Şu Destanı: Destanda Saka hükümdarı Şu ile Makedonya kralı İskender arasındaki savaşlar anlatılmaktadır.
Oğuz Kağan Destanı: Destanın Hun hükümdarı Mete Hanʼın çevresinde şekillendiği kabul edilir. Bu destanda Oğuz Kağan’ın maceraları üzerinden Türklerin o dönemdeki yaşantıları ve mücadeleleri ele alınmaktadır.
Bozkurt Destanı: Düşmanları tarafından baskına uğrayan ve kılıçtan geçirilen Köktürklerden sadece bir genç sağ kalır. Destan, yaralı hâldeki bu gence bir kurdun yardım etmesini ve bu sayede Türklerin soyunun sürmesini konu almaktadır.
Ergenekon Destanı: Köktürklerle ilgili bir destandır. Destanda bir savaş sonrası sağ kalan iki Türk ailesinin etrafı demir dağlarla çevrili Ergenekon denilen bir bölgeye sığınmaları, zaman içinde buraya sığamayacak kadar çoğalmaları ve sonunda demirden dağı eriterek eski yurtlarına dönmeleri anlatılmaktadır.
Türeyiş Destanı: Destanda Uygurların türeyişi işlenmektedir.
Göç Destanı: Bu destanda bir kıtlık sonucu, Uygurların yeni yurtlarına göç etmeleri anlatılmaktadır.
“Işık, rüya, ağaç, at, ok, yay, ak sakallı ihtiyar, yada taşı, Hızır, geyik, kaz” vb. Türk destanlarının önemli motifleridir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.