Skolastik düşünce ve pozitif düşüncenin bilim anlayışındaki farklılıkları

Skolastik düşünce ve pozitif düşüncenin bilim anlayışındaki farklılıkları
Skolastik düşünce ve pozitif düşüncenin bilim anlayışındaki farklılıklarınelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Çağ Avrupa dünyasında dini değerlerin tutuculukla takip edilmesi ve din tekelinin oluşması bilime karşı bir ön yargının oluşmasına neden olmuştur. Skolastik düşünce de kilise temelli bir düşünce olarak dini yargıların insanların kendi değerlerine göre biçimlendirmesi anlamına gelmektedir.

Pozitif düşünce ise bilimsel düşünce olarak ortaya çıkmaktadır. Bilime dayalı araştırmaların ve incelemelerin yapılması pozitif düşünce ile ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan skolastik düşünce tutucu ve bağnaz bir düşünce olarak yaşanırken pozitif düşüncenin yaşanması daha bilimsel ve araştırma ile gözleme dayalı bir düşünce olarak ortaya konmuştur. Böylece skolastik düşünce ile pozitif düşünce birbirinden ayrılmıştır.

Skolastik düşünce ve pozitif düşünce arasındaki farkları şöyle açıklayabiliriz

  • Skolastik düşüncede felsefenin konusu daha çok din ve dini değerlerdir. Ancak pozitif düşünce de felsefenin konusu daha çok insan, doğa ve evrendir.
  • Skolastik düşüncede hukuk, kiliseye bağlıyken, pozitif düşüncede hukuk devlete bağlı olmalıdır.
  • Skolastik felsefede doğa ve içindekiler din ve akılla açıklanabilir ancak pozitif düşüncede doğa, deney, gözlem ve akılla açıklanmaktadır.
  • Skolastik felsefede bireyler geri planda kalırken, pozitif felsefede birey her zaman ön planda tutulmuştur.
  • Skolastik felsefe, bilimi Tanrı’nın yarattığını anlamak için önemli bulurken pozitif düşünce akımlarında bilim, sağlayacağı yarardan dolayı önemli olduğu kabul edilir.
  • Skolastik felsefede hayatın tüm unsurları dine bağlıdır ve tüm düşünürler kiliseye bağlı olmak zorundayken, pozitif düşüncede toplumsal hayatın dünyevi olduğu ve düşünürlerin kiliseye bağlı olmak zorunda olmadıkları savunulmaktadır.

40
59
39
63
51
57
186
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.