Sıkıntı var ama tüm okullarda değil
TÖZAK Başkanı Nurullah Dal, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç ve ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay “Özel Öğretim Kurumları Platformu” olarak özel okullarda yaşanan ekonomik krizle ilgili ortak açıklama yaptı.
Açıklamada şunlara yer verildi:
ÖZEL OKULLARDAN ORTAK AÇIKLAMA: SIKINTI VAR AMA TÜM OKULLARDA DEĞİL
Ülkemizde genel ekonomik duruma bağlı olarak bütün sektörlerde belirli dönemlerde sıkıntılar yaşanabilmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl özel okul sektöründe bazı sıkıntılar gözlemlenmektedir. Ancak bu durum bazı çevrelerce abartılmakta ve özel okullarımızı karalama boyutuna dönüştürülmektedir. Bu ülkede asırlık özel okullar vardır. Özel okullardan milyonlarca başarılı öğrenci yetişmiştir. Özel okullarımız eğitim sistemimizin vazgeçilmez bir parçasıdır.
AZ SAYIDA SIKINTILI KURUM VAR
Elbette eğitim gibi önemli bir sektörde ortaya çıkabilecek olumsuzluklar göz ardı edilemez. Ancak 12.000 özel okulun içinde az sayıdaki sıkıntılı kurumu sanki bütün özel okullarda böyle bir durum varmış gibi yansıtmak son derece yanlıştır. Ülkemizin eğitim geçmişinde önemli bir paya sahip olan özel okullar hem eğitimimize önemli katkılarda bulunmakta hem de resmî okullarımıza birçok konuda öncülük etmektedir.
1.5 MİLYON ÖĞRENCİMİZ VAR
Özel okullarda 1.5 milyona yakın öğrenci okumaktadır. Bu okullar resmî okullarımızın yükünü paylaştığı gibi ciddi ölçüde de istihdam yaratmaktadır. Yapılan eleştirilerde bu gerçek göz önünde bulundurulmalıdır.
OKUL AÇMA KONUSUNDA DAHA DİKKATLİ YOL İZLENSİN
Son yıllarda özel okullarda yaşanan ekonomik sorunların ortaya çıkmaması için Milli Eğitim Bakanlığımız ve Özel öğretim kurumları Genel müdürlüğümüz gerekli çalışmayı yapmaktadır. Bu çalışmalara biz de gerekli desteği sağlayacağız. Okul açma ve yürütme konusunda daha dikkatli bir yol izlenmesi bir zorunluluktur. Kurulan okulların ve kurucuların mali yeterlilikleri ve eğitim geçmişleri hem bakanlığımız hem de özel okulların çatısı durumunda olan sivil toplum kuruluşlarımız tarafından denetlenmelidir.
İSİM HAKKI VEREN KURUMLARLA İLGİSİ YOK
Okulların ekonomik sıkıntıya düşmesinin isim hakkı veren kurumlarla bir ilgisi yoktur. Tek bir okul da, herhangi bir zincire bağlı okul da ekonomik sıkıntıya düşebilir. Büyük organizasyonlarda aksayan bir kurumu organizasyondaki diğer kurumlar desteklediği için daha az olumsuzluk yaşanabilir. Bu konuda sektörü lekeleyecek genellemelerden titizlikle kaçınmak gerekir. Tabi ki atılacak somut adımları destekleyeceğiz. Alınacak tedbirlerin sektörün girişim isteğini kırmamasına da dikkat edilmelidir.
ÖZEL OKULUN PAYININ YÜZDE 15’E ÇIKMASI PLANLANIYOR
2001 den sonraki süreçte Türkiye’deki özel okul oranını yüzde 2.7 den yüzde 15’lere çıkması planlamalarda öngörülen ve hükümetler tarafından desteklenen bir gelişmedir. Uygulamada hatalar varsa giderilir ancak ülkemiz eğitimi için çok önemli gördüğümüz bu gelişmenin duraksaması düşünülemez.
KDV KALDIRILSIN, TEŞVİK SÜRSÜN
Özel okulların daha iyi hizmet verebilmesi için eğitimde KDV kaldırılmalıdır. Öğrencilere teşvik kapsamında verilen eğitim öğretim desteği devam etmeli, istihdamın yükü azaltılmalıdır. Bir öğrencinin devlete maliyeti resmî okullarda 8 bin lira civarındadır. Çocuğunu özel okula gönderen veliler devletimizi bu maliyetten kurtarmaktadır. Bu nedenle verilen destekler devletimize ek bir yük getirmeyecektir. Birçok ülkede bu tür destekler başarıyla uygulanmaktadır.
VELİLER ŞİKAYETLERİ BİZE İLETSİN
Biz özel okullarımızı temsil eden dernekler olarak tüm özel okullarımızı desteklemeye; gözlem, istişare hizmet içi eğitim ve denetim çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda velilerimizin dilek ve şikayetlerini derneklerimize doğrudan iletmelerini de rica ediyoruz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.