Şeytan hakkında kısa bilgiler
Şeytan kelimesi, sadece İblis’e özel bir isim değildir. Azgınlık, kibir ve Allah’ın rahmetinden kovulmak şeytanın temel vasfıdır. Bu vasıflar İblis’te karakter hâline gelmiştir. İnsanlardan ve cinlerden aynı vasıfları taşıyanlar da Kur’an’da şeytan olarak adlandırılmıştır
Şeytanın, insanın baş düşmanı olduğu Kur’an’da birçok ayette belirtilmiştir: “Allah’ın size rızık olarak verdiğinden yiyin de şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o, sizin için apaçık bir düşmandır.”64 Onun için de insanları aldatmak, şüpheye düşürmek, kötü işleri güzel göstermek, içki, kumar ve fuhuş gibi eylemleri sevdirmek gibi birtakım hile ve tuzaklara başvurur.65 Allah (c.c), Kur’an’da birçok yerde şeytanın bu hile, tuzak ve vesveselerine karşı müminleri uyarmıştır. Yüce Allah “Şeytanın hâkimiyeti, sadece onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar üzerindedir.”66 buyurarak iman edip Allah’a (c.c) sığınan ve ona tevekkül eden müminler üzerinde onun bir etkisinin olamayacağını şu şekilde haber vermiştir: “Gerçek şu ki şeytanın, inanan ve yalnız Rablerine tevekkül eden kimseler üzerinde bir hâkimiyeti yoktur.”(Nahl suresi, 99. ayet)
Şeytan hakkında kısa bilgiler
- Şeytan; cinlerdendir ve ateşten yaratılmıştır.
- İblîs; şeytanların atasıdır. Allah’a ilk isyan eden varlıktır.
- Âdem’e secde etmemekle Allah’ın hükmüne karşı gelerek lânetlenmiştir.
- Şeytan; kötülük, inkâr, kibir ve gururun sembolü ve temsilcisidir.
- Şeytan, insanoğlunun baş düşmanıdır.
- Şeytana kıyamete kadar süre verilmiştir.
- Şeytan, insanın zaaflarından faydalanarak onu etkisi altına almaya çalışır.
- Allah’ın salih kulları üzerinde onun bir etkisi yoktur.
- Şeytanla aynı özellikleri taşıyan insanlar da insan türünün şeytanlarıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.