Sevgi ve merhamet örneği, Hz. Yusuf
Yusuf Suresi 111 ayettir. Bu surede Hz. Yusuf’un hayatı anlatılmıştır. Yusuf’un hayat hikâyesi, Kur’an-ı Kerim’de “kıssaların en güzeli” olarak nitelendirilmiştir. Yusuf (as) Yakup Peygamberin on iki oğlundan biridir. Dünyalar güzeli bir çocuk olan Hz. Yusuf’u babası çok seviyordu. Hz. Yusuf, bir gece rüyasında on bir yıldız, güneş ve ayın kendisine secde ettiklerini gördü. Rüyasından çok etkilendi. Bu rüyayı babasına anlattı. Babası, Hz. Yusuf’un ileride önemli bir kişi olacağını anladı. Ona, rüyasını kardeşlerine anlatmamasını tembihledi. Çünkü kardeşlerinin Hz. Yusuf’u kıskanmalarından endişe ediyordu. Hz. Yakup’un endişesi haklı çıktı. Kardeşleri kıskançlıklarından dolayı aralarında anlaşıp Yusuf’tan kurtulmaya karar verdiler. Gezip eğlenmek bahanesiyle babalarından izin alarak Hz. Yusuf’u kırlara götürdüler. Onu bir kuyuya attılar
Gömleğine de avladıkları bir hayvanın kanını sürerek, “Yusuf’u kurt kaptı.” diye babalarına yalan söylediler. Kuyunun yanından geçmekte olan bir kervanın yolcuları, Yusuf’u kuyudan kurtarıp Mısır’a götürdüler ve onu Mısır vezirine köle olarak sattılar. Hz. Yusuf, kendisine atılan bir iftiradan dolayı hapsedildi ve uzun yıllar hapiste kaldı. Allah, ona rüyaları yorumlamasını öğretti. Hapiste arkadaşlarının rüyalarını yorumluyordu. Yorumladığı rüyalar doğru çıkıyordu. Allah onu, insanları doğruya ve güzele çağırması için peygamber olarak görevlendirdi.
Mısır hükümdarı, bir gece rüya gördü. Bu rüyasının yorumlanmasını istedi. Hükümdar, Hz. Yusuf’un yorumunu mantıklı buldu ve çözüm önerilerini sordu. Hz. Yusuf da önerilerini söyledi. Bunun üzerine hükümdar, Hz. Yusuf’u hapisten çıkararak devlet hazinesinin sorumluluğunu ona verdi. Yusuf bolluk yıllarında ürünlerin bir kısmını depolara koydurdu. Kıtlık yılları gelince depolardaki ürünleri halka dağıtmaya başladı. Hz. Yusuf’un ailesinin yaşadığı Kenan (Filistin) diyarında kıtlık yaşandı. Yusuf’un kardeşleri de yiyecek almak için birkaç kez Kenan ülkesinden Mısır’a geldiler. Hz. Yusuf, sonunda kardeşlerine kendini tanıttı ve kendisini çocukluğunda kuyuya atmalarına rağmen onları affetti. Hz. Yusuf onlara, “Bugün kınanacak değilsiniz, Allah sizi affetsin. O, merhametlilerin en merhametlisidir.” dedi. Yusuf Peygamber, babası, annesi ve kardeşlerinin tamamını Mısır’a davet etti. Onlar da bu daveti kabul ettiler. Mısır’a vardıklarında Hz. Yusuf anne ve babasını tahta oturttu. Diğer on bir kardeşi ise Hz. Yusuf’a saygılarını gösterdiler. Yusuf Peygamber, uzun yıllar Mısır’da insanları adaletle yönetti. Onlara peygamberlik ve rehberlik yaptı. Hep iyiliğe ve güzelliğe çağırdı.
Hz. Yusuf (as)’ın İmtihanı
- Peygamber çocukluğundan yetim konumuna,
- Asil bir aileye mensup özgürlükten köleliğe,
- Kölelikten krallığa/devlet başkanlığına,
- Zindandan saraya,
- Çölden Mısır’a dönüşen bir hayat.
- Onca musibetlerle imtihan, çile ve ayrılık.
Kardeşleriyle imtihan (kıskançlık ve sûikastle), haksız yere zindana ve kuyuya atılmakla imtihan, kadınla, cinsellikle imtihan, zâlim devletle, yalnızlıkla, vatandan ve ailesinden ayrılmakla, gurbetle imtihan, iftira ile çamur atılma ile ve belki en zoru olan mülkle, devletle, makamla, yöneticilikle, krallıkla imtihan, zenginlikle, şan ve şöhretle, güzellikle/yakışıklılıkla imtihan, intikam alma gücü olduğu halde affedip etmeyeceğinin denenmesi ile imtihan. Allah’a iman, O’na dayanıp güvenme, O’na kulluk, sonucu zafere ulaşma.
İnanç, sabır, tevekkül ve başarı
Kötülüğe iyilikle karşılık, affetme
Kinden, intikamdan, nefretten uzak olma
Uzun vadeli düşünme, planlama
İşin başına ehil kimseleri getirme
Hasedin (kıskançlık) insanlara neler yaptırabileceği
İffetini korumak, ihanet etmemek
Suçlandığı konunun açıklığa kavuşturulması (adalet)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.