Ses madde ile karşılaşınca ne olur
Titreşerek ses veren her madde ya da cisim bir ses kaynağıdır. Sesimiz, soluk verme sırasında akciğerden çıkan havanın gırtlağımızda bulunan ses tellerini titreştirmesiyle oluşur. Ses kaynağından çıkarak her yere dağılan ses dalgalarının bir engele çarparak geri dönmesi sesin yansıması olarak adlandırılır.
Sesin yayılması bazı yönlerden su dalgalarının yayılmasına benzer. Bazı yönleri ise benzemez. Örnek verecek olursak; ses dalgaları da su dalgaları gibi bir noktadan başka bir noktaya doğru dalgalı şeklinde yayılır, kaynaktan uzaklaştıkça zayıflar ve söner. Su dalgaları su yüzeyinde yayılırken, ses dalgaları bir balonun genişlemesi gibi kaynaktan itibaren her doğrultuda yayılır.
Ses, su yüzeyinde yayılan dalgalardan farklı olarak yandaki şekilde olduğu gibi her doğrultuda yayılır. Bu nedenle ses dalgalarının küresel yayıldığını biliyor musunuz?
Evimizde bir odada oturuyorken bazen komşularımızın evlerinden gelen sesleri duyabiliriz. Bir ses kaynağının oluşturduğu ses dalgaları madde ile karşılaştığında içinden geçebilir. Maddenin yapısına bağlı olarak çarpıp yansıyabilir ya da madde tarafından soğurulabilir. Sesin, engel oluşturan maddeyi aşması, yansıması ya da soğurulması kısmen ya da tamamen gerçekleşebilir.
Ses dalgaları, sert bir engele çarptığında yön değiştirerek yansımaya uğrar. Bu olay, karşı duvara doğru attığınız topun tekrar size doğru gelmesi gibidir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.