Ses kirliliği nedir, nasıl azaltılabilir
Ses kirliliği insanlarda geçici veya kalıcı işitme sorunları, dolaşım ve solunum bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi fizyolojik sorunlar ortaya çıkarabilir. Bunlara ek olarak stres, konsantrasyon eksikliği, uyku düzeninin bozulması ve davranış bozukluklarına da yol açabilir.
Gürültü, insan ve diğer tüm canlıların günlük yaşamına ve sağlıklarına zararlı olan ses tonları olarak ifade edilmektedir. İnsanlar, genel olarak ses tonlarından rahatsızlık duymazlar. Gürültü tanımında dile getirilen ses tonları ise katlanılması zor ve işkence gibi hissettiren, fiziksel ve ruhsal sağlığa zararlı tonlardır. Yüksek rahatsız edici ses tonlarına katlanılamaması bizleri gürültü kavramı ile karşı karşıya getirmektedir.
Ses kirliliğinin önlenmesi için alınacak tedbirler
- Sanayi tesisleri şehir dışında kurulmalı ve gürültü ölçümleri yapılmalıdır.
- Metro gibi yeraltı ulaşımına önem verilmeli ve ulaşımda toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.
- Seyyar satıcıların bağırarak satış yapmaları engellenmelidir.
- Konut yapımında ses izolasyonu sağlanmalıdır.
- Yüksek sesle müzik çalan eğlence merkezleri şehir dışına kurulmalıdır.
- Otomobillerin kullanımı azaltılıp toplu taşıma araçları tercih edilmeli.
- Gece mekanlarına ses yalıtımı yapılarak yayılması önlenmeli.
- Ev ve iş yerlerinde ses geçirmeyen camlar tercih edilmeli.
- Gürültü yapan sanayi kuruluşları şehir dışına taşınmalı.
- Gereksiz yere kornaya basmamalıyız.
- Elektronik aletlerinin sesi kısılmalı.
- Bağırarak konuşulmaması gereklidir.
- Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı ses kirliliğini önleyici etkisi vardır.
Gürültü kirliliği nasıl önlenir, çözüm yolları nelerdir
Gürültü kirliliğini önlemek için bir dizi alınacak tedbirler bulunmaktadır. Otomobil kullanımını azaltacak önlemler bunlarında başında sayılabilir. Ev ve iş yerlerinde ses geçirmeyen cam sistemlerinin kullanımı da gürültü kirliliğini önlemek için atılacak etkili adımlar arasındadır. Eğlence mekanlarında çok yüksek sesle, rahatsız edecek şekilde müzik çalınması önlenmelidir. Gürültü yapan kuruluşların şehir dışlarında kurulması alınması gereken önlemlerdendir.
Gürültüyü önlemek ve kontrol altında tutmak için alınacak bir dizi çözüm yollarından biri de gürültü ölçümlerinin yapılmasıdır. Gürültü ölçümleri ile beraber yerleşim sahaları incelenerek hangi alanlarda gürültü seviyesinin ne kadar yüksek olduğu tespit edilmelidir. Bu tespit akabinde gereken önlemler zamanında ve en doğru şekilde alınabilir. Ses bariyerleri de gürültü kirliliğini önlemek için alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Ses bariyerleri, gürültünün çevreye yayılmasına engel olur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.