Selanik, Manastır, İstanbul ve Sofya şehirlerinin Mustafa Kemal’in fikir hayatı üzerindeki etkileri nelerdir
SELANİK
M.Kemal Selanik siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan çevre ülkelerden çok fazla etkilenen bir bölge idi.
Büyük devletlerin yayılma ve nüfuz alanlarının en çok etkilediği Selanik şehri aynı zamanda Balkan milletlerinin Osmanlı'ya karşı ayaklanmalarına da merkezlik yapmıştır.
M.Kemal 1907 askeri görevle geldiği Selanik’te burada faaliyet halinde bulunana İttihat ve Terakki Cemiyetine katıldı. İttihat ve Terakki Cemiyetinin çalışmaları sonucunda II.Meşrutiyet ilan edildi.(1908)
Bir müddet sonra M. Kemal ordunun siyasetten ayrılması gerektiğini düşündüğünden ve İttihat ve Terakki ile olan fikir uyuşmazlıkları sebebiyle cemiyetten ayrıldı.
MANASTIR
Mustafa Kemal Askeri idadide öğrenim görmek üzere geldiği Manastır’da vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal, Türkçülüğü savunan Mehmet Emin Yurdakul ile tanıştı.
M. Kemal’in tarih bilincinin gelişmesinde öğretmeni Mehmet Tevfik Bey’in rolü büyüktür.
Burada bazı Fransız düşünürlerinin eserleriyle tanıştı.
1897 Türk-Yunan Savaşı-savaşta başarılı olunmasına rağmen barış masasında istenilenin alınamaması M. Kemal’i derinden etkiledi.
İSTANBUL
M.Kemal’in başkente ilk gelişi eğitim amaçlıdır Harp Okulu ve Harp Akademisi.
M.Kemal, İstanbul devletin başkenti olduğu için devletin içinde meydana gelen her türlü gelişmeyi, ayrıca Avrupa'daki gelişmeleri de yakından takip edebilmiştir.
SOFYA
Mustafa Kemal, 27 Ekim 1913'te Sofya Askeri Ateşeliği'ne atanmıştır. Balkanların ekonomik, politik ve sosyal ortamında bütün azınlıkları, dış güçleri, bunların emellerini ve çeşitli dinleri tanımış; bu büyük karışıklık ortamında kendini yetiştirmişti.
6. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışına kadar geçen sürede bulunduğu görevleri yazınız. Bu hizmetleri, üstlendiği Millî Mücadele liderliği açısından yorumlayınız.
- Şam 5. Orduda görev yapmıştır.
- 1907 Manastır 3. orduda görev yapmıştır.
- 31 Mart olayında kurmay başkanı olarak görev yapmıştır.
- Trablusgarp'da binbaşı rütbesini almıştır.
- Sofya ateşemiliterliği yapmıştır.
- 19. tümeni kurmak üzere Tekirdağ'da görev yapmıştır.
- Çanakkale Arı burnu, Conk bayırı, Anafartalar gibi alanlarda görev yapmıştır.
- Kafkas Cephesi'nde 16. kolordu da tuğgeneralliğe yükselmiştir.
- Suriye cephesinde 7. orduda grup komutanlığı yapmıştır.
Bu görevleri alarak iyi bir lider olduğunu kanıtlamıştır. Hem başarılı olarak hem de büyük sorumluluklar altında kalarak bunu tüm halkına kanıtlamış ve bu alanlarda da büyük tecrübeler kazanmıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.