Selamlaşma adabını bir örnekle açıklayınız
Selamlaşma, esenlik ve huzur dilemek anlamına gelir. İnsanlar günlük hayatlarında selamlaşarak birbirlerinin hal ve hatırlarını sorar ve nezaket içinde birbirlerinden haberleri olur. Selamlaşmanın da bir adabı bulunmaktadır. Yakından selamlaşma ya da uzaktan selamlaşma, selamlaşma çeşitleridir.
Selamlaşma adabında, el sıkışmak, kucaklaşmak gelir. Temenna etmek de uzaktan selamlaşmaktır. Eller il önce kalbe sonra başa götürülür, böyle başımın üstündesin anlamına gelen bir hareket yapılar temenna edilir. Toplumda sağlıklı iletişimin kurulabilmesi için selamlaşma çok önemlidir. Önce büyükler selam verir, dışarıdan içeriye gelen selam verir gibi de kurallar bulunmaktadır. Selamı yaymak, huzuru ve barış ortamını pekiştirmek anlamına gelir.
Örneğin, bir dükkana girdik.
“Selamünaleyküm!” deriz.
Dükkandaki kişilerde “Aleykümselam!” der.
Selamlaşma adabında bir yere giren kişi Selamünaleyküm der.
Selamlaşmanın diğer adapları da şunlardır; küçük olan büyük olana, bir araç üzerinde giden yürüyene, yürüyen veya ayakta olan oturana, sayı bakımından az olan topluluk çok olana selam verir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.