Satirik şiir nedir, özellikleri nelerdir
Çevredeki nesnelerin ya da bireylerin gülünç taraflarını ele alarak onları yeren ve kötüleyen şiirlere satirik şiir denir. Bütün bu tanımına rağmen genel olarak herhangi bir konu hakkında bilgi vermeyi ve durumu anlatmayı amaçlayan bir özelliği de bulunmaktadır. Divan edebiyatında, ‘hiciv’ olarak bilinirken halk arasında, ‘taşlama’ şeklinde değerlendirilmektedir.
Aynı zamanda yeni Türk edebiyatı üzerinden bakıldığı zaman, ‘yergi’ anlamına geldiğini söylemek mümkündür. Bu konuda Türk edebiyatında pek çok önemli satirik Şair bulunduğunu Dile getirmek gerekir. Cahit Sıtkı Tarancı, Pir Sultan Abdal ve Tevfik Fikret ile beraber daha pek çok isim söylenebilir.
Satirik şiir özellikleri nelerdir
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir. İşte Satirik şiir özellikleri:
- Hiciv, taşlama ve yergi gibi isimler de alan Satirik şiir alaycı şiirler olarak bilinir.
- Belirli bir kişi veya durumu eleştirmeyi amaçlamaktadır.
- Rahatsızlık duyulan bir konuda iğneleyici üslupla kaleme alınmaktadır.
- Halk Edebiyatında Taşlama, Divan edebiyatında Hicviye olarak adlandırılmıştır.
- Yunan Diogenes tarafından satirik şiirin ilk örnekleri verilmiştir.
- Satirik şiir önemli bir eleştiri ve zeka gücü gerektirmektedir.
Örnekler ile kısaca satirik şiirler
Genel olarak bir olay ya da olgu ve kişi ile nesnenin üzerinden onun alaycı yanını ele alarak kötülemek ya da yermek şeklinde ifade edilebilir. Bu konuda Türk edebiyatında yer etmiş önemli şairlerin satirik şiirleri ele almak, konuyu çok daha iyi tanıma imkanı sağlar.
Söylersin de söz içinde şaşmazsın,
Helali haramı yersin seçmezsin,
Nasibin kesilir de sular içmezsin,
Akar çaylar senin olsa ne fayda,
(Pir Sultan Abdal)
Bir başka örnek vermek gerekirse;
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı can feza sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin,
Verir zavallı memleket, verir ne varsa, malını,
Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini,
Bütün ferağ-ı halini, olanca şevk-i balını,
Hemen yutun düşünmeyin haramını, helalini,
(Tevfik Fikret)
Bu şekilde daha pek çok farklı örnek vermek mümkündür. Şiir örneklerinde de anlaşıldığı üzere Herhangi bir durum karşısında şairlerin imalı biçimde olayı alaya almasıdır. Aslında şairler diğer bir yandan insanlara toplum içerisindeki ayrımcılığı ve haksızlığı en estetik biçimde anlatmaktadır. O yüzden günümüzde satirik şiir en çok beğenilen şiir türleri arasında yer almaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.