Samimilik Metni Cevapları (6. Sınıf )
Samimilik Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 22 Cevabı
DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM
1. Başkalarını kırmadan neler hissettiğinizi nasıl ifade edersiniz?
Cevap: Onlara sorunu yüzlerine karşı söylerim. Onlarla samimi bir şekilde iletişim kurmaya çalışırım.
2. Dostlarınızın hangi tavırları onları, sizin için vazgeçilmez yapar?
Cevap: Onların beni sevmeleri ve bana saygı duymaları. Onlarla çok güzel vakit geçirmem. Birbirimizi çok iyi anlamamız onları benim için vazgeçilmez kılar.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 24 Cevabı
Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını okuduğunuz metinden hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmin edemediğiniz kelimelerin anlamlarını sözlüğünüzden öğreniniz. Kelimeleri metindeki anlamlarına uygun olarak cümle içinde kullanınız.
Mürai
- Tahminim: Bir şeye bağımlı olmak.
- Sözlük anlamı: birbirinin karşıtı olan iki yanın her birine ayrı ayrı yandaşmış gibi davranan, hangisinin yanındaysa ondan yana görünen, özü sözü bir olmayan (kimse).
Erek
- Tahminim: Ulaşılmak istenen amaç
- Sözlük anlamı: gerçekleştirilmek üzere tasarlanan, ardından koşulan, ulaşılmak, erişilmek istenilen şey.
Lâubali
- Tahminim: Lakayt davranış şekli.
- Sözlük anlamı: çekinmesi, saygısı olmayan.
Mürai
Cümlelerim: Benim hiç mürai arkadaşım olmadı.
Erek
Cümlelerim: Hayatta kendime hep bir erek koymuşumdur.
Lâubali
Cümlelerim: Laubali davranışlardan hiç hoşlanmazdı.
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz metni aşağıya özetleyiniz.
Cevap: Okuduğum metinde yazar samimilik ile nezaketsizliği birbirinden ayırmaktadır. Yazara göre bazı insanlar samimi olacağız diye ağızlarına geleni söyleyerek bazen nezaketsizlik yapmaktadırlar. Oysa samimiyet iyi bir şey olsa da asıl değerli olanın nezaketli terbiyeli olmak olduğunu belirtmiştir.
3. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 25 Cevabı
Okuduğunuz metni daha iyi anlayabilmek amacı ile aşağıdaki bölümleri kendinize göre doldurunuz ve bu düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Önemli Bulduğum Bilgiler: Mürailiğin ne olduğunu öğrendim. İki yüzlü olmak kötüdür bunu öğrendim. Yine samimi olacağım diye nezaketsizlik tuzağına düşmemeyi öğrendim.
Bu Bilgilerden Yaşamımda Uygulamak İstediklerim: Ben özellikle iki yüzlü davranmamaya çalışacağım. Bunun yanında insanlara olan nezaketimi her koşulda koruyacağım.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Metne göre samimiyet nedir, ne değildir? Açıklayınız.
Cevap: Samimilik yazara göre bir insanın bir iş üzerine iyice düşündükten sonra, canı pahasına da olsa savunmayı göze alarak ortaya çıkardığı kanısıdır. Samimilik ne değildir sorusuna bakarsak ise öyle ya aklınıza geleni daha doğrusu ağzınıza geleni söyleyi söyleyiverirsiniz, olur biter anlayışının samimiyet olmadığını savunmaktadır.
2. Yazar, Andre Gide’e göre samimiyetin ne olduğunu savunuyor?
Cevap: Samimilik onun için aklına geleni, içinden doğanı yazmak değildi; uğraşarak, didinerek varılacak bir erek idi. der.
3. Samimiyetin başlaması için önce neleri içinize sindirmelisiniz? Neden?
Cevap: Samimilik lâubaliliğin, yarenliğin ayıp olduğunuzu içinize sindirdikten sonra başlar.
4. Yazarın ‘Toplum hayatında kişiler birbirlerinden samimilik beklemezler. Terbiye beklerler, nezaket beklerler, kişilerin birtakım kurallara uymasını isterler.” cümlesindeki düşüncesine katılıyor musunuz?
Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü karşımızdaki hakkında ne düşünürsek düşünelim onu kırmadan ona saygı çerçevesinde yaklaşmamız gerekmektedir.
5. Toplum hayatında insanlardan neler bekliyorsunuz?
Cevap: İnsanların kendi özgürlükleri kadar başkalarının da hak ve özgürlükleri olduğunu hatırlamaları ve ona göre davranmalarını beklerim.
6. Bu metni okumadan önce samimiyetin ne olduğu konusundaki fikriniz ile metni okuduktan sonraki fikirlerinizi kıyaslayınız.
Cevap: Metni okumadan önce samimiyetin her zaman her yerde işe yaradığını olması gerektiğini düşünürken metni okuduktan sonra her zaman her yerde samimi davranılmaması gerektiğini fark ettim.
5. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 26 Cevabı
A. Aşağıdaki cümlelerde hâl ekleri (durum ekleri) yazılmamıştır. Cümlelere uygun hâl eklerini getiriniz. Hâl eklerinin bu cümlelere kattığı anlamları, cümlelerin yanlarındaki boşluklara yazınız.
Annenizi, babanızı, arkadaşlarınızı dinleyin. (belirtme durum eki)
İçimizdeki güzellikler arasında iyiliğin yeri bambaşkadır. (bulunma durum eki)
Onca sorunun, çevre kirliliğinin, savaşların, ölümlerin, çıkarcılığın, cahilliğin yer aldığı dünyamızda
sevgi, iyimserlik ve neşeye her zamankinden fazla gereksinmemiz var. (bulunma durum eki)
Evinizden tüm olumlu duygularınızla ayrılın.(ayrılma durum eki)
Her daim yönünüzü iyiliğe güzele, doğruya dönün.(yönelme durum eki)
B. Yukarıdaki hâl eklerini (durum ekleri), verilen anlamlarıyla cümlelerde kullanınız. Cümleleri aşağıya yazınız.
1. Annemizi ziyarete geldik.
2. Evde artık çok vakit geçirmiyorum
3. Senden ayrılmak istiyorum.
4. Bahçeye doğru yolunu değiştirmişti.
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 27 Cevabı
Aşağıdaki metnin başlık ve sonuç bölümleri eksik bırakılmıştır. Metni içeriğine uygun olarak tamamlayınız. Tamamladığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.
Dostluk, insanların insanlara sevgi ve bağlılık duyguları ile bağlanmasından başka bir şey değildir.
(…)
Dostlukta birçok nimet bir aradadır, gözlerini nereye çevirirsen, onu orada hazır bulursun. Hiçbir zaman yersiz ve can sıkıcı değildir. Bunun için derler ki “Birçok yerde sudan fazla dosta muhtacız.” Ama burada halk arasındaki üstünkörü dostluktan değil, pek az kişi arasındaki o gerçek ve mükemmel dostluktan bahsediliyor. Dostluk iyi günleri daha çok aydınlatır, felaketleri paylaşarak dağıtır ve hafifletir.
DOSTLUĞUN ÖNEMİ
Dostluk, insanların insanlara sevgi ve bağlılık duyguları ile bağlanmasından başka bir şey değildir.
(…)
Dostlukta birçok nimet bir aradadır, gözlerini nereye çevirirsen, onu orada hazır bulursun. Hiçbir zaman yersiz ve can sıkıcı değildir. Bunun için derler ki “Birçok yerde sudan fazla dosta muhtacız.” Ama burada halk arasındaki üstünkörü dostluktan değil, pek az kişi arasındaki o gerçek ve mükemmel dostluktan bahsediliyor. Dostluk iyi günleri daha çok aydınlatır, felaketleri paylaşarak dağıtır ve hafifletir.
İnsanın çok arkadaşı olur ancak az dostu vardır. Sizler de az olan dostlarınızla ömür boyu saygı ve sevgi çerçevenizi, kardeşlik duygunuzu kaybetmeyin. Her zaman birbirinize sarılın.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.