Sahabe kelimesinin anlamını ögreniniz ve bir cümlede kullanınız
Sahabe: Sözlükte “bir kişiyle birlikte bulunmak, onunla dost ve arkadaş olmak” anlamındaki sohbet kökünden türeyen sahabe sahibin çoğuludur. Sahabe ile birlikte ashab da sıkça kullanılmaktadır. Bunun tekili sahabîdir. Sahip ve ashab kelimeleri lugat manalarıyla Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçmektedir. Terim olarak Hz. Peygamberimize (s.a.v.) mü’min olarak erişen ve Müslüman olarak ölen kimsedir. Sahabî olmak için Resûl-i Ekrem’i uyanık iken bir an bile görmek yeterlidir. Resûlullah ile görüşüp sohbet eden bir sahabînin Müslüman olarak ölmesi de şarttır.
Diğer taraftan sahabe olabilmek için belli başlı bazı şartları yerine getirmek gerektiği de unutulmamalıdır. Bu şartlar içerisinde;
- Hz. Peygamber (s.a.v.) ile görüşmek,
- Onunla sohbet etmek,
- Müslüman olarak ölmek,
- O’na iman etmek,
Bu ifadeler üzerinden kriterleri taşıyan kişilere geçmişten günümüze sahabe denmektedir. Her ne kadar halk arasında yanlış bir anlama tabii olsa dahi, gerçek anlamı bu kriterlere sahip olan insanlar için dile getirildiğini söylemek mümkün.
Sahabe TDK anlamı nedir
çokluk, (saha:be), Arapça ṣaḥābe
1. isim, din bilgisi Hz. Muhammed'i görmüş ve onun sohbetinde bulunmuş Müslümanlar, ashap.
2. isim, eskimiş Sahipler, sahip çıkanlar.
Sahabe ile ilgili cümleler:
- Sahabe O’nun için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştı.
- Sahabe hayatını kitaplardan öğreniriz ama önemli olan yaşamaktır.
- Sahabe gibi yaşamak için Peygamber (a.s.)’ın sünnetine sarılmak da gerekiyor.
Sahabe kime denir
Sahabe genel anlamıyla Hz. Peygamber (s.a.v.) ile konuşan ve ona iman ederek Müslüman olan kişiler için söylenen bir terimdir. Bu terim için mutlaka gerekli kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Eski dönemden günümüze kadar ulaşmış pek çok farklı sahabenin olduğunu söylemek mümkün. Tabii sahabe olmak için gereken en önemli şartlardan biri Müslüman olmak ve Müslüman olarak ölmektir. Sonradan Müslümanlıktan çıkan kişiler sahabe sayılmaz. Her ne kadar kafirken Hz. peygamberi (s.a.v.) kişi görmüş olsa dahi, eğer Müslüman olmamış ise sahabe olamaz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.