Rûm Suresi 18-27. ayetlerde verilen mesajlar nelerdir
Kur’an’ı Kerim’in bütün ayetleri, insanlık için yol gösterici rehberdir. Ayetler, insanların nasıl yaşamaları gerektiği doğrultusunda mesajlar içerirler. Rûm Suresi 18-27. Ayetlerde verilen mesajlar hakkında bilgilere geçmeden önce ayetleri aktaralım.
Rum suresi 18. ayet: Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin.”
Rum suresi 19. ayet: “Allah, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. Ölümünden sonra yeryüzünü diriltir. Siz de (mezarlarınızdan) işte böyle çıkarılacaksınız.”
Rum suresi 20. ayet: Sizi topraktan yaratması, O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Sonra bir de gördünüz ki siz beşer olmuş (çoğalıp) yayılıyorsunuz.''
Rum suresi 21. ayet: Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.''
Rum suresi 22. ayet: Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.''
Rum suresi 23. ayet: Geceleyin uyumanız ve gündüzün O’nun lütfundan istemeniz de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda işiten bir toplum için ibretler vardır.''
Rum suresi 24. ayet: ''Korku ve ümit kaynağı olarak şimşeği size göstermesi, gökten yağmur indirip onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltmesi, O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda aklını kullanan bir toplum için elbette ibretler vardır.''
Rum suresi 25. ayet: ''Emriyle göğün ve yerin (kendi düzenlerinde) durması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Sonra sizi yerden (kalkmaya) bir çağırdı mı, bir de bakarsınız ki (dirilmiş olarak) çıkıyorsunuz.''
Rum suresi 26. ayet: ''Göklerde ve yerde kim varsa yalnızca O’na âittir. Hepsi O’na boyun eğmektedirler.”
Rum suresi 27. ayet: ''O, başlangıçta yaratmayı yapan, sonra onu tekrarlayacak olandır. Bu, O’na göre (ilk yaratmadan) daha kolaydır. Göklerde ve yerde en yüce ve eşsiz sıfatlar O’nundur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
19. ayette, yeryüzünün ölümünün ardından tekrar canlandırılması insanların dirilişine örnek olarak verilmektedir. Rabbimiz, ilkbaharda, yeniden dirilişin bir örneğini sergileyerek gözlerimizin önüne sunmaktadır. Kışın ölmüş vaziyette bulunan yeryüzü baharla birlikte yeniden canlanmaktadır. Kıyamet günündeki dirilişimiz de bunun gibi olacaktır.
Rûm suresi 20-25. ayetlerde Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine dair kanıtlardan bahsedilmektedir. Allah’ın (c.c.) kudretinin eserlerinden örnekler verilerek insanın bunlar üzerinde düşünmesi istenir. Her bir varlık, kendilerini yaratan Allah’a (c.c.) işaret eden bir ayettir.
İnsanın yaratılışı, eşler arasındaki ilgi ve sıcaklık, göklerin ve yerin yaratılışı, dillerimizin ve renklerimizin farklı olması, gece ve gündüzün var edilmesi, rahmet olarak isimlendirdiğimiz yağmur, biri yanıcı diğeri yakıcı iki elementin (hidrojen ve oksijen) birleşiminden meydana gelen suyun hayat kaynağı olması, göklerin ve yerin akılları hayrette bırakacak bir hassasiyet içindeki nizam ve intizamları, Allah’a (c.c.) işaret eden ayetlerdendir. Burada kısa kısa bahsedilmesine karşılık, aslında her bir örnek oldukça geniş bir konudur. Bu örneklerin detaylarına inildikçe, insana 18. ayetteki, “Göklerde ve yerde her türlü övgü O’na mahsustur.” ifadesini tekrar tekrar söylettirecek hakikatlerle insanı yüz yüze getirmektedir.
26. ayette, “Göklerde ve yerde bulunanlar hep O’na aittir, hepsi O’na boyun eğmiştir.” buyrulmaktadır. Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine işaret eden örnekler, kendilerine verilen görevi harfiyen yerine getirmekle tüm varlığın O’nun emrinde olduğunu ve O’na boyun eğdiğini göstermektedir.
27. ayette yaratma fiilinin sürekliliğinden bahsedilmektedir. Bu gerçek Rahman suresinde “… O, her an yaratma hâlindedir.” (Rahmân suresi, 29. ayet.) ayetiyle ifade edilmiştir. Kâinat sürekli bir yenilik ve değişim içindedir. Galaksiler, yıldızlar, gezegenler ve uydular kendileri için belirlenmiş yörüngelerinde hareket ettirilmektedir. Vücudumuzu oluşturan hücreler her an yenilenmektedir. “Varlığı ilkin yaratan, sonra bunu tekrar eden O’dur ve bu O’nun için pek kolaydır.” Ol deyince olduran Allah (c.c.) için zorluk söz konusu değildir. En yüce sıfat, tek ve benzersiz olan Allah’ındır (c.c.).
Rûm suresi 18-27. ayetlerde, ağırlıklı olarak Allah’ın eşsiz yaratma sanatının örnekleri gözler önüne sunulmaktadır. Yerlerin ve göklerin yaratılışı, insanın yaratılışı, yağmurun yağdırılması gibi olaylardan insanın dersler çıkarması istenmektedir. Bu örnekler için tekraren “O’nun kanıtlarındandır.” denilmektedir. Yerlerde ve göklerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbih etmektedir. Tüm varlıklar O’nun emri ve iradesi altındadır.
Rûm suresinde ağırlıklı olarak Allah’ın (c.c.) varlığının ve birliğinin kanıtları olarak nitelenen örnekler verilmektedir. İnsanın bunlar üzerinde düşünmesinin istendiğini belirtmiştik. Tüm varlığın kendileri için belirlenmiş gayeleri gerçekleştirmekle Allah’ın (c.c.) hükmü ve iradesi altında olduğunu gösterdiğini değerlendirdik. Allah (c.c.) kâinatı yaratmış her an yaratmaya devam etmektedir. Tüm varlıklarda görünen değişim ve yenilenme bunun en önemli göstergesidir. Bu değişim ve yenilenme, insanın ölümünden sonra yeniden diriltilmesinin de delili olarak verilmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.