Reflü oruca engel mi
İftar ya da sahurda neredeyse ağzınıza attığınız her lokma geri geliyor, buna bir de boğazınızı ve hatta göğsünüzü kaplayan bir yanma da eşlik ediyor. Yutma güçlüğü de cabası. Tüm bu şikayetler reflü hastalarının kâbusu. Ramazan ayında uzun süren açlık, midedeki asit üretimini hızlandırıyor. Sahurda yemek sonrası hemen yatmak da reflüyü tetikleyebiliyor. Ancak gerekli önlemleri alarak reflü hastalarının da sağlıklı bir şekilde oruç tutması mümkün. Reflüden korunmak için nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli?
Göğüste yanma ve yutma güçlüğü
Reflü basitçe; gıda, mide özsuları, hava gibi midede bulunabilen içeriğin mideden yemek borusuna kaçması demek. “Bu kaçışa bağlı, yemek borusunda hasar olsun olmasın hastanın yakınmaları varsa bu duruma reflü hastalığı denir.” diyen Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özdal Ersoy bu yakınmaları ‘yemek borusunda yanma, gıdaların veya mide sularının ağza gelmesi, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı’ şeklinde sıralıyor. Yemek borusuyla ilişkili bu belirtilerin yanı sıra gıcık tarzında kronik öksürük, orta kulak iltihabı, ağız kokusu, nefes darlığı, ses kısıklığı, diş ve dişeti hastalıkları da olabiliyor hastalarda. Reflü hastalığı kısa süreli olabileceği gibi altta yatan nedenler tam tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyor.
Ramazan ayında yanlış beslenmeden dolayı reflü yakınmaları artabiliyor. Uzun süren açlık sonrası ve tüm gün aç kalırım düşüncesiyle hem iftar hem de sahurda çok sık ve çok fazla yemek bu hatalardan. Yine lezzetine kapılıp yağlı, baharatlı gıdalar, asitli içecekler ve şerbetli tatlılara dadanmak da yanlış. Bu tip beslenme midenin boşalmasını yavaşlatarak, midenin asidini artırarak ve yemek borusunun alt ucundaki kasları gevşeterek reflüye sebep olabiliyor. Ayrıca sahurda yemek yiyip hemen dolu mide ile yatmak da hastalığa davetiye çıkarıyor. Yanlış beslenme alışkanlıklarına devam etmek ve böylece reflünün kötüleşmesi, yemek borusu ve mide ülseri, kusma atakları, sahur sonrası uyku kalitesinin kötüleşmesi, yutma güçlüğünün şiddetlenmesiyle sürekli şişkinlik hali ve geğirme isteğine yol açabiliyor.
Asit önleyici ilaçlar etkili
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.