Rebiülevvel Ayı'nda hangi ibadetler yapılabilir
Rebiülevvel Ayı, Hicri Aylar'ın üçüncüsüdür. Rebi kelimesi Arapça'da "bahar" anlamına gelir. Rebiülevvel ise "önceki bahar" anlamına gelmektedir. Rebiülevvel Ayı'nın en önemli günü ise şüphesiz ki Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) doğum gecesi olan Mevlid Kandili'ni içinde barındırmasıdır.
Pek çok ayda olduğu gibi, Rebiülevvel Ayı'nda da yapılacak ibadetler ve dualar vardır. Müslüman halkımız bu yüzden internette sıkça; Rebiülevvel Ayı'nda hangi ibadetler yapılır? Rebiülevvel Ayı ibadetleri nelerdir? Rebiülevvel Ayı'Nda hangi dualar okunut? gibi soruların yanıtlarını arıyor. Bizler de sizin için derledik.
Rebiülevvel Ayı'nda neler yapılmalı?
Hicri Takvim'in 3. Ayı olan ve Peygamberimizin Dünya'yı şereflendirdiği bu mübarek ay boyunca, *En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.
1 Aralık 2016 tarihinde, yani Rebiülevvel Ayı'nın ilk gününün gecesinde, İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.
Mevlid Kandili'nde, yani 11 Aralık 2016 gecesi iki Rekat namaz kılınır. Bu namazın hususiyteti şöyledir. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.
Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.
Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.
Rebiülevvel Ayı'nda hangi dualar okunmalıdır?
1 Aralık 2016 tarihinde başlayacak Rebiülevvel Ayı'nda da bazı duaları okumak çok faziletlidir. Bu ay mümkün olduğu kadar çok salât ve selâm (Salât-ı Nâriye,Salat-ı Münciye ve Salat-ı Fethiye gibi salavatlar) okunmalıdır.
Salât-ı Nariye:
Allâahümme salli salâaten kâamileten ve sellim selâmen tâammen alâa seyyidinâa Muhammedini’l-lezii tenhallü bi-hil’ukadü ve tenfericü bihi’l-kürabü ve tükdaa bihi’l-havâaicü ve tünâalü bihi’r rağaaibü ve husnü’lhavâatimi ve husnü’l-havâatimi ve yüsteska’l ğamâamü bivechihi’l-keriim ve alâa âalihii ve sahbihii fîi külli lemhatin ve nefesin bi-adedi külli ma’lûmin lek.”
Mânâsı:
“Allâh’ım, kendisi hürmetine düğümler çözülen, gamlar-kederler açılan, ihtiyaçlar giderilen, isteklere, hüsn-ü hâtimelere güzel âkibetlere nâil olunan, kerem (cömertlik) sahibi yüzü-suyu hürmetine bulutların sulandığı, Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’e ve onun âl ve ashâbına; her bakış ve her nefeste ve zâtınca mâlum olanların sayısınca, kâmil bir rahmet ve tam bir selâmet ihsan eyle.”
Salât-ı Münciye:
“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”
“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât at. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizin bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.”
Salât-ı Fethiye:
“Allâahümme salli ve sellim ve bâarik alâa seyyidinâMuhammedini’l-fâtihı limâa uğlika ve’l-hâtimi limâa sebekanâasırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’lhâadii ilâa sırâatike’l müstakıym vealâa âalihii hakka kadrihii ve mikdâarihi’lazıym.”
Mânâsı:
“Allâh’ım salât ve selâm eyle ve mübarek kıl; kilitlenmişlerin açıcısı,öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyeteden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.