Rasathanenin kullanım amacı ve teleskobun çalışma prensipleri
Gözlemevi veya rasathane, uzay boşluğunda meydana gelen her türlü değişiklin gözlemlenmesi, verilerin toplanması ve incelenmesi adına inşa edilen gözlem merkezleridir. Rasathanelerde çalışmaların yürütülmesi ve gözlemlerin yapılması adına optik ve radyo teleskoplar kullanılmaktadır. Bu doğrultuda gözlemin sorunsuz gerçekleştirilmesi adına özel bölgelerde konumlandırılmış olmaları gerekmektedir.
Optik teleskopların çalışma mekanizması doğrultusunda oldukça hassas gözlem araçlarıdır. Bu doğrultuda belirli faktörlerden kaçınılması gerekmektedir. Rasathaneler şehirlerin dışında, yüksek ve hava olaylarının az yaşandığı bölgelere kurulmalıdır. Şehirlerden kaynaklanan ışık ve hava kirliliğinden kaçınılmalı, hava olaylarının yaratabileceği olumsuz etkilerden uzak durulması açısından bu bölgeler tercih edilmelidir.
Gözlemevi veya rasathane, uzay boşluğunda meydana gelen her türlü değişiklin gözlemlenmesi, verilerin toplanması ve incelenmesi adına inşa edilen gözlem merkezleridir. Rasathanelerin kurulması adına özellikle seçilmiş belirli bölgeler bulunmaktadır.
Rasathaneler genellikle şehir dışında, bölgenin en yüksek ve bölgede en az hava olaylarının gözlemlendiği yerlerde kurulmaktadır. Şehir ışıkları gökyüzünün gözleminde negatif etki oluşturmaktadır. Yine şehirden kaynaklanabilecek hava kirliliği de bu durumu engelleyici niteliktedir. Hava olaylarından da bu nedenle kaçınılmaktadır. Bu yönde seçilecek bir noktaya gözlemevi kurulabilecektir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.