Rafadan Tayfa ile Sokak Oyunları Metni Cevapları (4. Sınıf)
Rafadan Tayfa İle Sokak Oyunları
HAZIRLIK
Soğuk havalarda evde veya sınıfta oynamaktan hoşlandığınız oyunlar nelerdir? Bu oyunları neden sevdiğinizi açıklayınız.
Cevap: Soğuk havalarda evde veya sınıfta oynamaktan hoşlandığımız oyunlar deve-cüce, bulmaca, bilmece, fıkra anlatımı, sessiz sinema, tabu gibi oyunlardır. Bu oyunları oynamak bilgi ve beceri gerektirir. Bu nedenle de çocuklar tarafından oynanması çocukların gelişimi ve zekası yönüyle de oldukça önemlidir.
Soğuk havalarda evde veya sınıfta oynamaktan hoşlandığınız oyunlar
1. ETKİNLİK
Metinden anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Bunları aşağıdaki yazma alanına yazınız. Bu kelimelerin anlamlarını, görsellerden ve içinde geçtiği cümlelerden hareketle tahmin edip yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze yazdıktan sonra bunları birer cümlede kullanınız.
Kelimeler
Cümlelerim
2. ETKİNLİK
Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız
Metnin konusu: İsim-şehir oyunu
Metnin ana fikri: İsim-şehir gibi oyunlar çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlar.
3. ETKİNLİK
Metne farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları belirleme nedenlerinizi sözlü olarak açıklayınız.
Birinci başlığım: İsim şehir oyunu
İkinci başlığım: Şimdi oyun vakti veya oyun ile öğreniyoruz.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Çocukların oynadıkları oyunun özellikleri nedir?
Cevap: Çocuklardan biri alfabedeki harfleri biri dur diyene kadar hızlıca sayar. Durdurduğu harf belirlenir. Oyuncular bu harfle başlayan isim, şehir, eşya ve hayvan bulup ellerindeki kağıda yazarlar. Süre bitiminde herkes bulduklarını söyler. Aynı kelimeyi yazanlar 5 puan, diğerleri 10 puan alır.
Cevaplarına göre oyuncuların 10 ya da 5 puan almasının sebebi nedir?
Cevap: Aynı kelimeyi söyleyenler 5 puan alır. Farklı kelimeyi söyleyenler 10 puan alır. Oyunun kuralı bu şekildedir.
Oyunu hangi oyuncu kazanıyor?
Cevap: Kahverengi kazak giyen oyuncu kazanıyor.
“İsim-Şehir” oyununda aklımıza ilk gelen kelimeyi yazmamak neden önemlidir?
Cevap: Çünkü diğerleri de akıllarına ilk gelen kelimeyi yazabilirler.
“İsim-Şehir” oyunu çocuklara hangi özellikleri kazandırmaktadır?
Cevap: Konuya odaklanma alışkanlığı geliştirme, farklı düşünme, akıl yürütme, mantığı etkili bir şekilde kullanmayı öğrenme özelliklerini geliştirir.
Siz metindeki oyuncularla bu oyunu oynasaydınız, kazanır mıydınız? Neden?
Cevap: Kazanırdım. Çok kitap okuduğum için kelime hazinem oldukça zengindir..
5. ETKİNLİK
Metinde geçen oyuncuların fiziksel ve kişisel özelliklerini yanlarına yazınız.
Akın :
Fiziksel özellikleri : Normal kilolu, normal boylu, kahverengi saçlı.
Kişisel Özellikleri : Espirili
Kamil :
Fiziksel özellikleri : Zayıf, uzun boylu, kahverengi saçlı
Kişisel Özellikleri : Dalgacı
Mert :
Fiziksel özellikleri : Normal boy ve kilolu. siyah saçlı
Kişisel Özellikleri : Zeki
Hayri:
Fiziksel özellikleri : Kilolu, kısa boylu, sarı saçlı
Kişisel Özellikleri : Neşeli
6. ETKİNLİK
Sınıfta belirli sayıda gruplara ayrılınız. Grubunuza bir ad belirleyiniz. Ad belirlerken hayvan, çiçek veya farklı bir varlık adı tercih edebilirsiniz. Bunun ardından aranızda birer sözcü ve yazıcı seçiniz. A4 büyüklüğündeki bir kâğıdın üst kısmına “İsim, Şehir, Hayvan, Bitki, Eşya, Ülke” kelimelerini yazınız (Diğer gruplarla iş birliği yaparak başka adlar da ekleyebilirsiniz.). Kâğıdın en sonuna puanların yazılması için bir alan bırakınız.
Gruplar olarak sırasıyla bir harf belirleyiniz. Bu harfle başlayan adlar bulmaya çalışırken grup üyeleri olarak görüş alışverişinde bulununuz. Bunu yaparken diğer grupların düşünemeyeceği adlar üzerinde yoğunlaşınız.
Belirlediğiniz adı yazıcılar yazdıktan sonra, sözcüler diğer gruplara bildirecektir.
Oyunu öğretmeninizin gözetiminde oynarken her harf için belirli bir süre belirleyiniz. Diğer gruplardan farklı bir kelime yazmış olan grup 10 puan, aynı kelimeleri yazan gruplar ise 5’er puan alacaktır.
En çok puan alarak oyunu kazanan grubu alkışlayınız. Bu oyunu sevip sevmediğinizi nedenleriyle birlikte defterinize yazınız.
Cevap: Ben bu oyunu çok sevdim. Çünkü bu oyun sayesinde hem bilgimi ölçmüş oldum hem de arkadaşlarımla iyi eğlenceli kaliteli vakit geçirmiş oldum.
7. ETKİNLİK
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda edindiğiniz bilgilerden hareketle eğitici ve öğretici oyunlardan biri hakkındaki konuşmanızı yapınız. Oyunun ortaya çıkışı, özellikleri ve kuralları hakkında arkadaşlarınızın size yöneltecekleri soruları cevaplayınız. Aynı şekilde siz de onları dinlerken sorular yöneltebilirsiniz. Konuşmanızda konu dışına çıkmamaya özen gösteriniz.
SONRAKİ DERS HAZIRLIK
Ülkemizde oynanan bir halk oyunun ortaya çıkışını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Çayda Çıra Oyunu
Oyunun ortaya çıkış hikayesi
Elazığ halkoyunlarının incisi çayda çıra oyunu elde tabaklar ve tabaklara konan mumlarla karanlık bir mekanda başlanarak oynanır. Elazığ’ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rolü ve adeta simgesi olan bu halkoyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır. Bu efsanelerden en yaygını şöyledir: Uluovayı ortadan ayıran Harıngit çayının kıyısında kurulu bir köyde düğün vardır. Bu köyün ileri gelenlerinden birinin oğlu evlenmektedir. Yenilir, içilir, günlerce eğlenilir. Artık düğünün son gecesidir. Eğlence olanca coşkusu ve güzelliği ile devam etmektedir. Aniden ay tutulur. Bu olay pek hayra yorumlanmaz. Düğüne katılanlar bunu uğursuzluk olarak yorumlarlar. Davetliler tedirgin olur. Düğünün neşesi kaçar, coşkusu donar. Damadın annesi Pembe Hatun bu duruma çok üzülür. Ne kadar mum varsa köyde toplatır, tabaklara dizer ve orada bulunanların ellerine tutuşturur. Kendisi de başa geçerek mumların ışığında oynamaya başlar. Çalgıcılar hemen bu oyuna uygun bir müzik bulurlar. Davetliler coşar, eğlence devam eder. Böylece çayda çıra oyunu ve melodisi ortaya çıkar. Bugün Elazığ’da güvey ve gelinin misafirlerin huzuruna çıkartılması ve güvey gezdirilmesi geleneğinin yerine getirilmesi esnasında bu oyun oynanmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.