Proteinlerin fazla tüketilmesinin zararları
Fazla Protein alımı sürekli hale gelmişse bu durum doku ve organlar da bir takım bozukluklara ve hasarlara yol açabilmektedir. Bitkisel kaynaklı besinlerin protein miktarları hayvansal kaynaklı besinlere göre daha düşük seviyededir. Aynı zamanda bitkisel kaynaklı gıdalardaki protein vücut tarafından tam verim ile kullanılamaz. Bu sebeple bitkisel kaynaklı proteinlerin tüketimi ile aşağıda bahsedeceğimiz durumlara çok fazla rastlanmaz (Tabi tabaklarca kurubaklagil, soya gibi ürünler tüketilmezse). Ancak tam verimle kullanılması ve protein düzeylerinin yüksek olması sebebiyle hayvansal kaynakların aşırı tüketimi aşağıdaki sorunlara yol açabilmektedir.
♦ Fazla alınan protein, vücutta depolanamadığı için yağa dönüşerek depolanır. 1 gram protein yaklaşık 4 kalori olup karbonhidratlar ile eşdeğerdir.
♦ Gereksinmenin iki katından çok protein alınırsa idrarla kalsiyum atımı artar, böbreklerde taş olumu riski artar.
♦ Proteinlerin yıkım ürünleri, böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır. Bu yüzden böbreklerin üre yapma ve atma yükü artırılır.
♦ Eklemlerde gut hastalığına neden olabilir.
♦ Hayvansal kaynaklı proteinlerin fazla alımı, içerisindeki doymuş yağ ve kolesterol içeriği sebebi ile kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklarına yol açabilir.
- Fazla kilo alırız
- Vücutta yağ birikimi artar
- Böbrek taşı oluşumu artar
- Böbrekler çok çalışır, böbreklerin fonksiyonları bozulur
- Eklemlerde gut hastalığı olur
- Kalp ve damar hastalıklarına neden olur
- Kemik erimesine neden olur
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.