Plazma nasıl oluşur
Plazma, iyonize olmuş gazlardan meydana gelmiştir. Bir gazın atomları iyonize olurken, serbest elektronların-dan bir kısmı atomu terk eder. Nötr bir atomun çekirdeğindeki pozitif yüklü protonların sayısı ile çekirdek etrafındaki yörüngelerde dolanan negatif yüklü elektronların sayısının birbirlerine eşit olduğunu biliyoruz. Bir ya da birkaç elektron atomu terk ettiğinde ise atomda pozitif yük fazlalığı oluşur. Böyle bir atoma pozitif iyon denir.
Plazma, bu şekilde iyon hâline gelmiş atomlarla elektronlardan oluşan ve bunların serbestçe hareket ettiği bir yapıdır. Her ne kadar elektronlar ve iyonlar yüklü olsalar da, normal bir gazın iyonize olması sonucu oluşan plazmayı bir bütün olarak düşündüğümüzde negatif yüklerin sayısı ile pozitif yüklerin sayısı birbirine eşit olduğundan plazma nötrdür.
- Plazma, sürekli hareket eden ve etkileşen yüklü parçacıklar topluluğudur
- Plazma hâlinde atomlar iyonlaşır ve sürekli olarak birbirleri ile çarpışırlar.
- Plazma elektriksel olarak nötrdür ve çok iyi bir iletkendir. Isı ve elektriği iyi iletir.
- Plazma dış ortama karşı elektriksel olarak nötr dür. Eşit sayıda pozitif (iyon yükleri) ve negatif (elektronlar) yüklere sahiptir. Plazma elektrik ve manyetik alanlarla etkileşir.
- Plazma yüksek ya da düşük sıcaklık ve enerji yoğunluğuna sahiptir.
Güneş, yıldızlar, güneş rüzgârları maddenin plazma hâlinin uzaydaki örnekleridir. Şimşek, yıldırım, kuzey ve güney kutup ışıkları ise maddenin plazma hâlinin yeryüzü üzerindeki örnekleridir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.