Piri Reis’in o günün şartlarında dayanıksız kalyonlarla tüm dünyayı gezmiş olması pek mümkün değilken Dünya haritasını sizce
Soru : a) Piri Reis’in o günün şartlarında dayanıksız kalyonlarla tüm dünyayı gezmiş olması pek mümkün değilken Dünya haritasını sizce nasıl çizmiş olabilir?
b) Düşünceleriniz doğrultusunda “Haritadaki Sır” başlığı altında bir hikâye kurgulayınız. Hikâyenizde yabancı dillerden alınmış dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını da kullanınız.
perspektif, kroki, anafor, monoton, restorasyon
HARİTADAKİ SIR
Ödev cevabı kısaca : a) Piri Reis'in o günkü şartlarda tüm dünyayı gezmesi gerçekçi olmasa da, haritasını çizerken geniş bir araştırma ve bilgi birikimiyle hareket etmiş olabilir. Muhtemelen seyahat etmiş denizcilerden bilgi toplamış, elinde bulunan diğer haritaları incelemiş ve coğrafya hakkında yazılmış eserleri kullanmış olabilir. Ayrıca, dönemin teknolojisiyle uyumlu birçok matematiksel hesaplama ve gözlem yöntemini kullanarak haritasını oluşturmuş olabilir.
b) HARİTADAKİ SIR
Bir zamanlar, uzak denizlerin ötesinde, keşfedilmemiş topraklara yolculuk eden bir kaptan vardı. İsmi, Yusuf Bey'di. Gemisi, eski ve dayanıklıydı ama yolculuklarında ona haritalarının ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyordu. Bir gün, limana gizemli bir harita getirildi. Bu harita, bilinmeyen toprakları gösteriyordu ve altınla dolu olduğu söyleniyordu.
Yusuf Bey, bu haritanın peşine düştü ve macera dolu bir yolculuğa çıktı. Haritada, birçok yabancı kelime ve sembol vardı. Yolculuğu boyunca, perspektifini değiştirdi ve haritayı çözmek için krokiler yaptı. Ancak, bu kelimeler ve semboller ona bir anafor gibi görünüyordu - anlamı olmayan bir dizi.
Monoton denizlerde seyahat ederken, Yusuf Bey, haritadaki sırları çözmeye kararlıydı. Bir gece, yıldızları izlerken, bir ışık parladı ve bir ipucu olduğunu fark etti. Haritanın gizemini çözmek için ona yol gösterecek bir yıldız pusulasıydı bu. Aniden, haritanın sembolleri ona anlamlı gelmeye başladı ve rotası belli oldu.
Yusuf Bey, haritadaki sırrı çözdü ve keşif yolculuğuna devam etti. Yolculuğun sonunda, altınla dolu bir kıta buldu. Ancak, gerçek hazinesi, haritayı çözmek için ihtiyaç duyduğu içsel yolculuktu. Gerçek zenginlik, keşif ve bilgelikle elde edilmişti.
Yusuf Bey, haritadaki sırrı çözdüğünde, hayatının en büyük restorasyonunu yapmıştı - kendi içindeki keşifleriyle dolu bir macera.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.