Peygamberimizin (s.a.v.) Kâbe Hakemliği hakkında bilgi veriniz

Peygamberimizin (s.a.v.) Kâbe Hakemliği hakkında bilgi veriniz
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, çevresi tarafından güvenilir bir kişiydi bu nedenle de çevresindeki herkes onun sözüne ve davranışlarına inanır ve güvenirdi. Hz. Muhammed’in Kabe hakemliği olayı da bu güvenilirliği sayesinde meydana gelmiş bir olaydır.

Peygamber Efendimizin Kabe Hakemliği

Yeryüzündeki ilk mabet Kabe’dir. Kabe, Hz. İbrahim ve onun oğlu Hz. İsmail tarafından inşa edilmiştir. Kabe zaman zaman hasar görmüştür ve hasar gördükçe de tekrar onarılmıştır. Hz. Muhammed otuz beş yaşındayken sel felaketi yaşanmıştır ve bunun sonucunda da Kabe büyük zarar görmüştür ve tekrar eski temelleri üzerine yapılmıştır. Bu onarım esnasında sıra Hacer-i Esvet taşının yerine konulmasına gelmiştir ancak bu noktada bir anlaşmazlık çıkmıştır ve kabileler birbirine girecek hale gelmişlerdir. Bu durum üzerine Kureyş halkının ileri gelenlerinden birisi olan Ebu Ümeyye bin Mugire “Beni Şeybe kapısından Kabe’ye ilk giren kişiyi hakem olarak belirleyelim” demiştir ve bu düşünceyi herkes kabul etmiştir. Kapıdan içeri Hz. Muhammed’in girmesi ile herkes buna çok sevinmiştir ve onun hükmüne razı olduklarını dile getirmişlerdir.

Hz. Muhammed’e olay anlatıldıktan sonra peygamber efendimiz bir örtü üzerine Hacer-i Esvet-i koymuştur. Orada bulunan tüm kabile reisleri beraberce örtüyü kaldırarak taşı kendi elleriyle yerleştirmişlerdir. Bunun sonucunda da sorun ortadan kalkmıştır ve kabileler arasında barış sağlanmıştır.

Hz. Muhammed’in Kabe hakemliği onun hangi özelliğini göstermektedir

Peygamberimizin Kabe hakemliği insanlar ona duydukları saygıyı ve ona duyulan güveni göstermektedir.

Peygamberimiz Kabe Hakemliğini kaç yaşındayken yapmıştır

Hz. Muhammed (s.a.s.), otuz beş yaşında iken, yenilenen Kâbe’nin duvarına Hacerül esved’i yerine yerleştirme işinde Kureyş kabilelerine hakemlik yapmıştır.

Soru : Peygamber Efendimizin Kabe hakemliği aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir

A. Kabe'yi ziyarete gelenlerin konuk edilmesi
B. Kabenin putlardan temizlenmesi
C. Mekkeye bir idareci seçilmesi
D. Hacerul-Esved'in yerine konması

Çünkü Hacerul-Esvedi yerine koymalarda yapılan anlaşmazlık sonucu Hz. Peygamberimiz Hakemlik yapmıştır. Bu hakemlik kabede olduğu için Kabe hakemliği denir.

3282
1641
3283
778
572
572
1385
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum
  • Ali / 02 Nisan 2024 21:08

    Bence gayet güzel ama ben okuyarak özetledim

    Yanıtla (0) (0)
  • Yasemin Yalvaç / 24 Aralık 2020 18:06

    Teşekkürler çok yardımcı oldunuz

    Yanıtla (3) (0)
  • Rosella yıldırım / 02 Mart 2022 21:23

    Bence çok uzun

    Yanıtla (0) (3)
  • İsimsiz / 09 Ocak 2021 12:34

    Çok güzel yazmiş siniz çok yardımcı oldunuz teşekkürler

    Yanıtla (3) (0)