Peygamberimizin Ramazan orucu dışında tuttuğu nafile oruçlar
Peygamber (s.a.v.), nafile oruç tutmaya özen gösterirdi. İslam’da oruç farz olarak Ramazan ayında tutulmaktadır. Diğer günler ise nafile olarak oruca niyet edilebilir. Bunun en güzel örneği Peygamber (s.a.v.)’ın belli günlerde nafile oruç tutarak ashabına örnek olmasıdır.
Peygamberimizin Ramazan orucu dışında tuttuğu nafile oruçlar, Şevval orucu, Muharrem orucu, Recep ve Şaban aylarında tuttuğu oruçlar, Pazartesi – Perşembe olarak tuttuğu oruçlardır. Oruç tutmak, insanların sıhhat bulması anlamına gelir. Sağlıklı yaşamak, manevi olarak sevap kazanmak ve Allah’ın rızasını dilemek için oruç tutmak tavsiye edilmektedir. Bu nedenle Müslümanlar Ramazan dışında da oruç tutarlar.
Sünnet olan oruçlar
1- Şevval ayı orucu; Bu ay Ramazan ayından sonra gelen aydır. Bu ayda oruç tutmak faziletlidir. Tutulacak gün sayısı altı gündür.
Hadisi Şerifte; “Kim Ramazan ayını oruç tutarsa, altı günde şevval ayından ilave ederse, bütün seneyi oruç tutmuş gibidir.”(Müslim)
2- Zilhicce ayı ilk on günü orucu; Bu ay hac ayıdır. Hacılar bu günlerde Mekke veya Medine’de olurlar. Zilhicce ayının dokuzuncu günü arefe günü ve onuncu günü de kurban bayramı günüdür.
Hadisi Şerifte; “Allah katında zilhicce ayının ilk on gününde yapılan amellerden daha sevimlisi yoktur. Ya Resulullah; Allah yolunda cihad etmekte mi? dedik. Resulullah; Allah yolunda cihad da öyle. Ancak birisi cihada canı ve malıyla katılırsa ve sonra da, ne kendisi ve ne de malı geriye dönmeyecek olan, işte o müstesnadır. buyurdu.”(Buhari)
3- Arefe günü orucu; Zilhicce ayının dokuzuncu gününe rastlayan gündür. Bu ismi alma sebebi, hacıların ihramlı olarak bu günde arafat meydanında hac ibadeti için toplanmalarından dolayıdır. Bu oruç hacılar için değil, hacca gitmeyenler içindir.
Hadisi Şerifte; “Arefe günü tutulacak oruç, geçmiş ve gelecek yılarda olmak üzere iki yıllık günahlara kefarettir. Aşure günü orucu ise, geçen yıla ait günahlara kefarettir.”(Müslim)
4- Muharrem ayı orucu; Muharrem ayı hicri yılın ilk ayıdır. Bu ayda oruç tutmak faziletlidir.
Hadisi Şerifte; Peygamber (sav)’e Ramazan’dan sonra en faziletli olan oruç ayı hangisidir? Diye sorulunca, “Allah’ın ayı olan, sizin de muharrem dediğiniz aydır.” buyurmuştur. (Müslim)
5- Aşure günü orucu; Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan güne, aşure günü denmektedir. Oruç tutulurken onuncu günle beraber dokuzuncu günde de oruç tutmak sünnettir. Böylelikle Ehli kitaba (Yahudi ve Hıristiyan’lar) muhalefet edilir.
Hadisi Şerifte; “Aşure günü orucu geçen yıldaki günahlara kefarettir.” Peygamber (sav) bu günde kendisi oruç tuttuğu gibi, oruç tutulmasını da emretmiş ve şöyle buyurmuştur; “Gelecek yıl Allah izin verirse dokuzuncu gününü de tutacağız.” (Müslim)
6- Şaban ayının ilk yarısı orucu; Şaban ayı Ramazan ayından önceki aydır. Bu ayı Resulullah hiç ihmal etmemiştir.
Hadisi Şerifte; Hz. Aişe’nin bildirdiğine göre; Resulullah (sav)’i Ramazan dışında bir ayı bir bütün olarak oruç tuttuğunu görmedim. Yine Resulullah (sav)’i Şaban ayından daha fazla, başka bir ayda oruç tuttuğunu da görmedim”(M.Aleyh)
7- Dolunay günleri orucu; Bu günler; her ayın on üçüncü, on dördüncü ve on beşinci günleridir.
Hadisi Şerifte; Hz. Ebu Zer şöyle buyurur; Resulullah (sav) bize, her aydan üç gün dolunay günlerinde oruç tutmamızı emretmişti. Bunlar, on üçü, on dördü ve on beşinci günlerdir. İlave olarak da bu oruçların bütün seneyi oruç tutmak gibi sevap kazandırdığını söylemiştir.”
8- Pazartesi ve Perşembe orucu; Peygamber (sav) en çok, nafile olarak bu günlerde oruç tutardı. Bunun sebebi kendisine sorulunca şöyle cevap vermiştir:
Hadisi Şerifte; “İnsanların amelleri her Pazartesi ve Perşembe günleri Allah’a bildirilir. Her Müslüman ve her mümin bu günlerde bağışlandığı halde, sadece ibadette eksik olanlar bağışlanmaz. Onlar için Allah onları geciktirin der.”(Ahmed)
9- Yıl boyu orucu; Bu oruç, bir gün iftar bir gün oruç tutma şeklinde tutulur.
Hadisi Şerifte; “Allah katında en sevimli oruç Davut (as)’in orucudur. Allah katında en sevimli namaz da Davut (as)’in namazıdır. Çünkü O gecenin yarısını uyur, sonra kalkar üçte birini namaz kılar ve sonra geriye kalan altıda birlik bölümü tekrar uyurdu. Orucu da bir gün tutar bir gün tutmazdı.”(M.Aleyh)
10- Bekarların orucu; Evlenmeğe gücü yetmeyen her gencin kendini koruma altına alması için kendisine oruç tutması tavsiye edilir.
Hadisi Şerifte; “Sizden kim evlenmeğe gücü yeterse evlensin. Çünkü evlilik gözleri harama bakmaktan, şehveti haram yoldan tatmin etmekten insanı korur. Evlenmeye gücü yetmeyenler oruç tutsunlar. Çünkü oruç şehveti kırandır.”(Buhari)
11- Ölülerimiz için kaza orucu; Ölen bir kimsenin zaruretten dolayı tutamadığı oruçlarını arkasından varisleri tutabilirler.
Hadisi Şerifte; “Kim kazası gereken orucunu kaza etmeden ölürse onun yerine, velileri, yani varisleri tutsunlar.”(M.Aleyh)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.