Peygamberimiz’in içki, kumar ve kötü alışkanlıkları konu alan hadisleri
Peygamberimizin içki, kumar vb. kötü alışkanlıklarını konu alan hadisleri aşağıda bulabilirsiniz.
“Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.” (Tirmizi, Eşribe 2)
“Allah içkiye, onu içene, dağıtana, satana, satın alana, üzümünü sıkana [îmal edene], kendisi için sıktırana, taşıyana ve kendisine taşınana ve parasını yiyene lanet etsin.” (Tirmizi, Büyû 58)
Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir. Ayrıca Hz. Ali (k.v.), haram âyeti nâzil olduktan sonra, 'İçki küpüne parmağım batsa, o parmağı keser atarım' buyuruyor.
Rivayete göre Abdur-rahman b. Avf (r.a.) bir grup insanı evine davet etmiş, yemiş ve içmiş sarhoş olmuşlar. Bu halde namaza kalkmışlar. İçlerinden biri imam olmuş ve namazda Kafinin Suresi’ni okurken. "Ey kâfirler, sizin taptığınıza ben tapmam" yerine sarhoşluk sebebiyle "Ey kafirler, sizin taptığınıza ben taparım" şeklinde yanlış okumuş ve fahiş bir hata yapmıştır. Bu olay üzerine:
"Ey mü’minler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın (Nisa, 43) âyeti nazil olmuştur.’"4’Bu ayet içki hakkında inen üçüncü âyettir.
Peygamberimizin: "Allah'ım, şarap hakkında bize, yeterli beyanda bulun" diye dua etmesi üzerine içki ve kumarı kesin olarak yasaklayan dördüncü ve son âyet nazil oldu.: "Ey mü’minler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durunuz ki, kurtuluşa eresiniz. "Maide. 90.’
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.