Peygamberimizin hayatında katıldığı gazveler
İslâm tarihçilerine göre Hz. Peygamber (asm)’in emir ve kumandasında yirmi yedi gazve gerçekleşmiştir.
Bu gazveler şunlardır:
Ebvâ, Buvât, Bedru’l-ûlâ-Sefevân, Zü’l-Uşeyre, Bedir, Benî Kaynukâ', Sevîk, Karkaratülküdr, Gatafân, Benî Süleym, Uhud, Hamrâülesed, Benî Nadîr, Bedru’l-Mev’id, Zâtü’r-Rikâ’, Dûmetülcendel, Müreysî’ (Beni’l-Mustalik), Hendek, Benî Kurayza, Benî Lihyân, Gâbe, Hudeybiye, Hayber, Mekke’nin Fethi, Huneyn, Taif ve Tebük’tür.
Bu gazvelerden sadece dokuzunda çarpışma meydana gelmiştir.
Ebva Gazvesi
Ebva gazvesi, “Veddan gazvesi” olarak da bilinmektedir. Hz. Resul-ü Ekrem’in (s.a.a) müşriklere karşı yaptığı ilk gazvedir ve Hicri-kameri ikinci yılda meydana gelmiştir. Bazıları bu gazvenin hicretin ikinci yılının sefer ayında (hicretin on birinci ayı) gerçekleştiğini ve bazıları da bu gazvenin Medine’de on iki ay ikamet ettikten sonra, vuku bulduğunu yazmışlardır.
Hz. Peygamber (s.a.a) Sa’d b. Ubade’yi kendi yerine vekil bırakarak, Muhacirlerden 60 atlı ile birlikte Kureyş kervanının ve Ben-i Damre b. Kenane gibi bölge kabilelerinin üzerine gitmek için Medine’den ayrıldı. Ensar’dan hiç kimse bu gazveye katılmadı. Bu günde İslamordusunun sancağı Hamza b. Abdulmuttalib’in elindeydi.
Hz. Resulullah (s.a.a) Ebva bölgesine ulaştığında Kureyşlilerden bir eser yoktu. İslam ordusu Ebva bölgesinde konaklarken, Ben-i Damre kabilesi sulh ve barış anlaşması için Allah Resulünün (s.a.a) huzuruna geldi ve kabilenin reisi olan Mahşi b. Amr Müslümanlarla barış anlaşması imzaladı.
Anlaşmanın İçeriği
Bu anlaşmada şunlar kararlaştırıldı:
- Onlar Allah Resulüne (s.a.a) ve Allah Resulü de (s.a.a) onlara karşı toplanmayacak.
- Bu maksatla (saldırı ve hücum) hiç bir düşmana yardımda bulunmayacaklar.
Bu gazve için on beş gündür Medine’den uzak kalan Hz. Resul-ü Ekrem (s.a.a), anlaşmanın yazılmasının ardından tekrar Medine’ye döndü.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.