Peygamberimiz Medine’de İslam toplumu oluşturmak için ne gibi çalışmalar yapmıştır
Medîne’den Mekke'ye gelen bir grup insan Müslüman oldu ve bunlar Medîne’de İslâm’ı anlatmaya başladılar. Peygamber Efendimiz’den de muallim istediler. Mus‘ab bin Umeyr ile Abdullah bin Ümm-i Mektûm (r.a.) bu işle vazifelendirildi. Onların gayretleri neticesinde kısa sürede Medîne’de İslâm’ın girmediği bir ev kalmadı. Sonunda Müslümanlar, Resûlullah Efendimiz’i Medîne’ye davet ederek O’nu muhafaza edeceklerine söz verdiler.
Berâ bin Âzib (r.a.) şöyle anlatır:
“Peygamber Efendimiz’in ashâbından bize (Medîne’ye) ilk hicret edenler Mus‘ab bin Umeyr ile İbnü Ümm-i Mektûm (r.a.) idi. Bunlar geldiler ve bize Kur’ân okutmaya başladılar. Sonra Ammâr bin Yâsir, Bilâl ve Sa‘d bin Ebî Vakkâs (r.a.) geldiler. Daha sonra yirmi kişi ile birlikte Hz. Ömer geldi. Bunlardan sonra Peygamber Efendimiz geldi. Medîne ahâlîsinin, Peygamber Efendimiz’in gelişine sevindikleri kadar hiçbir şeye sevindiklerini görmedim. Hattâ genç kızları ve çocukları gördüm:
–İşte bu Resûlullah’tır, bizim şehrimize geldi! diye seviniyorlardı.
Resûlullah geldiğinde ben “سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْاَعْلٰى” sûresini ve onun gibi birkaç sûreyi daha ezberlemiştim.” (Buhârî, Tefsîr, 87/1)
Hicret sonrasında Medine toprakları İslam beldesi haline gelmiştir. Medine’de yer alan kabilelerin barışması, biat ve suffe meclislerinin kurulması, mescidin inşa edilmesi, Medine’nin İslam beldesi olmasında etkili olmuştur. Medine’de Müslümanlar refah içinde yaşayarak İslam’ı tebliğ ve irşat vazifelerinin yapılmasında öne çıkmışlardır. Böylece İslam’a giren kişilerin sayısı artmıştır, İslam beldesinin sınırları da genişlemiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.