Perfüzyon teknikleri nedir

Perfüzyon teknikleri nedir
Perfüzyon teknikleri nedir, Perfüzyon Teknikleri programında alınan dersler, Perfüzyon programı mezunlarının çalışma alanları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kısaca tanımlanırsa doku, organ ve hücrelerin beslenmesine Perfüzyon denir. Doku ve organlar kanla beslenmektedir. Kan dolaşım sisteminin merkezi olan kalp ve ona bağlı olan damarlar vasıtası ile organ ve dokulara perfüze olarak onların ihtiyaçlarını (beslenme- boşaltım-homeostasi) karşılar.

Kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında yerini almış kalp - akciğer pompası ve kalp, akciğer destek cihazlarının uygulanmasında kalp cerrahına ameliyathane şartlarında yardımcı olacak meslek yüksekokulu düzeyinde eğitim gören Perfüzyon Teknikleri Programını bitirenlere “Perfüzyon Teknikeri” unvanı verilmektedir.  

Perfüzyon Teknikleri Programında Alınan Dersler 

Perfüzyon Teknikleri Programında birinci yarıyılda verilen dersler; Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji, Biyokimya, Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri, Perfüzyona Giriş, Üniversite Kültürü I, Türk Dili I, İngilizce I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Temel Farmakolojidir. İkinci yarıyılda verilen dersler; Dolaşım ve Solunum Fizyolojisi, Kalp Destek Sistemleri, Mesleki Beceriler, Yetişkin Perfüzyonu, Üniversite Kültürü II, Türk Dili II, İngilizce II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri şeklindedir. Üçüncü yarıyılda verilen dersler; Kardiyak Anestezi I, Pediatrik Hastalarda Perfüzyon, Kardiyopulmoner Bypass, Kan Ürünleri Transfizyonu ve Kanı Koruma Teknikleri, İlk Yardım, Kardiyovasküler Hastalıklar ve Ekstrakorporeal Dolaşım Teknikleridir. Dördüncü yarıyılda ise; Ekstrakorporeal Yaşam Desteği ve Monitörizayon, Kardiyak Anestezi II, Transplantasyonda Perfüzyon, Sağlık Hukuku, Enfeksiyon Hastalıkları, Meslek Etiği ve Yaz Stajı dersleri verilmektedir.

Perfüzyon Teknikleri Programının Kabul Koşulları Nelerdir

Bölüme öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama/sınavları başarma durumunda gerçekleşmektedir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle TYT puan türüne göre yapılmaktadır.

Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Perfüzyon Teknikleri Programı mezunları, Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak, alanlarında kontenjan açıldığı takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilmektedir. Perfüzyon Teknikleri Programı mezunlarının DGS sınavı ile geçiş yapabileceği 4 yıllık programlar arasında Perfüzyon, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bulunmaktadır.

Perfüzyon Teknikleri Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir

Perfüzyon Teknikleri Programından mezun olanlara “Perfüzyon Teknikeri” unvanı verilmektedir. Perfüzyon teknikerleri ön lisans programından mezun olan öğrenciler DGS ile Perfüzyon, Hemşirelik,  Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans bölümlerine geçiş yapıp bu bölümlerden mezun oldukları takdirde özel ve resmi hastanelerde çalışma olanağı bulabilmekte, ayrıca üniversitelerde yurt içi ve yurt dışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda Perfüzyon Teknikeri olarak çalışabilmektedir.

DGS ile Lisans Programlarına Kayıt Hakkı Kazanabilirsiniz

 Mezunlar, Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.