Paramedik nedir
Paramedik, diğer adı ile Acil Tıp Teknikeri, acil tıbbi durumlarda hasta veya yaralılara bakım yapan meslek grubuna verilen unvandır. Paramedik, acil durum çağrılarına cevap vermek, tıbbi hizmetler yapmak ve hastaları tıbbi tesislere taşımakla yükümlüdür.
Paramedik acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir.
Paramedik ne iş yapar
Hastanelerde bulunan bölümlerin yanı sıra Acil Servis'te kaza ve yaralanmalar sonucu gelen hastalar yer alır. Ani yaralanmalar, kazalar ve doğum gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapan genellikle paramedik oluyor.
Paramedik, hayati tehlike içeren durumlarda acil müdahale gerçekleştirirler. Özellikle de hastanedeki diğer personele hastalar ile ilgili net bilgi verirler. Yaralanma ve kaza gibi durumlarda ise kanama durdurularak müdahaleler yapılır. Paramedik diğer bir adıyla acil tıp teknisyenleri hayati tehlikeye sahip hastaların hastaneye ulaştırılmalarında önemli bir görev üstlenirler.
Paramedik nasıl olunur
Paramedik olabilmek için gereken eğitimlerin alınması gerekir. Öncelikle üniversitelerin 2 yıllık İlk ve Acil Yardım Paramedik ve ya Sağlık Meslek Yüksekokulu bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu mezuniyetin ardından kendi alanlarında staj yaparlar.
Paramediklerin sürücü belgesi alması ve ruh sağlıklarının yerinde olduğuna dair belge almaları gerekir. Bunun yanı sıra 17 ve 23 yaş arasındaki kişiler üniversiteye kayıt yaptırabilirler. Yani bu konuda yaş şartı aranmaktadır. Paramedik olmak isteyen kadınlar için boy sınırı 1.60 cm olarak belirlenmiştir. Erkeklerin ise 1.65 cm boyundan kısa olmamaları gerekir. Paramedik olmak isteyen kişiler meslektaşları ile birlikte sedye taşıyabilecek kadar yeterliliğe de sahip olmalılar.
Acil Tıp Teknisyeni ile paramedik ile aralarındaki fark nedir
ATT hastane öncesi acil tıbbi hizmetleri sağlayan sağlık uzmanıdır. ATT acil çağrılara müdahale edebilir, hasta durumunu belirleyebilir, ileri tıbbi bakım için protokol ve yönergelere uygun bir hastaneye transfer edilebilir duruma getirebilmek için suni teneffüs ve kalp masajı gibi acil tıbbi yöntemleri uygulayabilecek nitelikte eğitimler almaktadır. Acil tıbbi yöntemler kalp masajı, defibrilasyon, şiddetli dış kanama kontrolü, şok, omurgaya ilişkin hasarları engelleme için vücut sabitleme ve kemik kırık-çıkıklarını sabitleme işlerini içerir. Paramedik ise İleri Yaşam Desteği sunar. Paramedik, ileri yöntemler ile ATT’ye göre geniş kapsamlı ilaçla tedavi bilgi becerilerine sahiptir. Paramedikler kalp ilaçları ile tedavi ve kalp masajını içeren Kalp yaşam desteği eğitimleri almaktadırlar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.