Özür Metni Cevapları (7. Sınıf)
Özür Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 107 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Çevreye zarar verenlere nasıl davranıyorsunuz? Neden?
Cevap: Çevreye zarar verenleri elimden geldiğince uyarıyorum. Mesela geçenlerde sahilde ailemle otururken başka bir ailenin kızı içtiği suyun şişesini denize attı. Çok sinirlendim, ayakkabımı ve çorabımı çıkarıp şişeyi aldım. O çocuğun ailesi şişeyi denizden aldığımı görmüştü, şişeyi onlara gösterdim ve çocuğun niçin böyle bir yaptığını sordum. Çocuğun babası mahcup bir şekilde benden özür dilemişti.
2. Yaşadığınız yerdeki çevre sorunlarını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Bu sorunlara ne tür önlemler alınabilir? Tartışınız.
Cevap: Yaşadığım yerde bence en büyük sorun insanların çöplerini yerlere atması. Örneğin piknik yapmaya gidiyoruz. Pek çok insan tüm çöpünü orada bırakıp gitmiş oluyor, etraf çöplük görüntüsü veriyor. Bunun çözümü eğitim ve caydırıcı cezalardan geçiyor bence.
3. Genel ağ, televizyon veya gazetelerden derlediğiniz çevrenin korunmasıyla ilgili medya metinlerini sınıfta değerlendiriniz. Faydalandığınız bilgi kaynaklarının güvenliğini sorgulayarak bu bilgi kaynaklarını etkili biçimde kullanmaya çalışınız. Grafik, tablo ve çizelgeyle sunulan bilgiler varsa bunları yorumlayınız.
Çevre kirliliğinin, dünyada her yıl tüm savaşlar ve şiddetten daha fazla insanın ölümüne yol açtığı bildirildi.
Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan, 188 ülke verilerinin değerlendirildiği 51 sayfalık rapora göre, 2015 yılında 9 milyon kişinin ölümü çevre kirliliğiyle bağlantılıydı ve bu ölümlerin neredeyse tamamı, düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldü.
Raporda, sigara, açlık ve doğal afetlerden daha ölümcül olduğuna dikkati çekilen çevre kirliliğinden en kötü etkilenen ülkelerin başında Bangladeş ve Somali’nin bulunduğu kaydedildi. 2015’te her 6 prematüre doğumdan birinin çevre kirliliğiden kaynaklanan rahatsızlıklarla ilişkilendirilebileceği, çevre kirliliği kaynaklı ölüm, hastalık ve refah seviyesinin maliyetinin, küresel ekonominin yüzde 6,2’sine tekabül ettiği belirtildi.
Raporda, 9 milyon ölümün, sigaradan ölümlerin bir buçuk, AIDS, tüberküloz ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin 3, trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin 6, savaş ve diğer şiddet olaylarında ölenlerin 15 katı olduğuna işaret edildi.
Çevre kirliliğine bağlı ölümlerin en fazla görüldüğü ülkelerin sırasıyla Bangladeş, Somali, Çad, Nijer, Hindistan, Nepal, Güney Sudan, Eritre, Madagaskar ve Pakistan olduğu bildirildi. Çevre kirliliğiyle bağlantılı en az ölüme de Brunei, İsveç, Barbados, Yeni Zelanda, Trinidad ve Tobago, Kanada, İzlanda, Bahamalar ve Norveç’te rastlandığı ifade edildi.
Ölümlerin, kirliliğin yol açtığı, bulaşı olmayan kalp rahatsızlığı, inme ve akciğer kanseri gibi rahatsızlıklardan kaynaklandığı da aktarıldı.
1. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 108 Cevabı
Okuduğunuz şiirde geçen aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını geçtiği cümlelerden yararlanarak tahmin ediniz. Tahminlerinizi kontrol etmek amacıyla sözlükten yararlanınız.
kirletmek:
- Tahminim: Pisletmek
- Sözlük Anlamı: Kirli duruma getirmek.
zehirli atık:
- Tahminim: Zehir barındıran atık
- Sözlük Anlamı: Zehri olan hastane, ev, fabrika, vb. yerlerde kullanılmış, artık işlenemez veya çevre için zarar oluşturan her türlü madde.
niyet:
- Tahminim: Bir işi yapma düşüncesi.
- Sözlük Anlamı: Bir şeyi yapmaya önceden karar verme, düşünce.
mikroplu:
- Tahminim: Mikrop bulunduran.
- Sözlük Anlamı: Mikrop içeren, mikropla bulaşan.
ayak izi:
- Tahminim: Ayağın yerde bıraktığı iz.
- Sözlük Anlamı: Herhangi bir zemin üzerinde ayağın bıraktığı iz.
özür dilemek:
- Tahminim: Bir yanlıştan duyulan üzüntüyü af dileyerek ifade etmek.
- Sözlük Anlamı: Yaptığı bir yanlıştan dolayı bağışlanmasını istemek.
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları sınıfta cevaplayınız.
1. Okuduğunuz şiirin konusu nedir?
Cevap: Şiirin konusu çevre kirliliğidir.
2. Şiir, nelerden özür diliyor? Neden?
Cevap: Şair; topraktan, sulardan, havadan ve aydan özür diliyor. Çünkü bunların hepsini insanlar kirletti.
3. Şiire göre balıklara yem olarak neler veriliyor?
Cevap: Şiire göre balıklara fabrikaların her türlü pisliği veriliyor.
4. Şair, “Kirli toprak ve havaya, Hiç yakışır mıydı temiz hava?” dizeleriyle ne anlatmak istiyor? Yorumlayınız.
Cevap: Burada şair, insanoğlu toprağı ve suyu kirlettiği gibi tabii ki havayı da kirletecekti ve kirletti de, demek istiyor.
5. Şiirin bütününden yararlanarak şairin içinde bulunduğu duyguları açıklayınız. Şairin olaylara bakış açısını metinden örnek ve ayrıntılarla anlatınız.
Cevap: Şair çevrenin kirletilmesi karşısında çok üzgün ve öfkelidir. Üzüntüsünü şairin toprak, su, hava ve aydan özür dilemesinden; öfkesini de özellikle “Kirli toprak ve suya hiç yakışır mıydı temiz hava?” dizesindeki ironik söylemden anlıyorum.
3. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 109 Cevabı
Okuduğunuz şiirde hangi söz sanatlarına yer verilmiştir? Örneklerle gösteriniz.
Kullanılan söz sanatları şunlardır:
– “Baharın yüzü”, “Haliç intihar etti üzüntüsünden” ve “Titriyor gecelerin ışığı / Güzelim çehresi soldukça soluyor” derken ve toprak, su, hava ve aydan özür dilenirken kişileştirme (teşhis) vardır.
– Kirli ve temiz sözcükleriyle tezat (karşıtlık) sanatı yapılmıştır.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki dizelerde geçen fiillerin aldığı çekim eklerini (kip ve kişi) belirleyip yazınız.
Önce toprağı kirlettik;
Ne geçtiyse elimize attık üzerine
Kıydık canım ağaçlarına, çiçeklerine,
Çöpten görünmez oldu baharın güzel yüzü,
Topraktan özür dileriz.
kirlettik | -ti: Görülen geçmiş zaman eki | -k: Birinci çoğul şahıs eki |
geçtiyse | -ti: Görülen geçmiş zaman eki | -se: ek-fiil (şart birleşik zaman) |
artık | -tı: Görülen geçmiş zaman eki | -k: Birinci çoğul şahıs eki |
kıydık | -dı: Görülen geçmiş zaman eki | -k: Birinci çoğul şahıs eki |
oldu | -du: Görülen geçmiş zaman eki | |
özür dileriz | -r: Geniş zaman eki | -iz: Birinci çoğul şahıs eki |
5. ETKİNLİK
Çevrenizle ilgili sınıfa getirdiğiniz görselleri arkadaşlarınıza gösteriniz. Görseller üzerinde konuşunuz. Konuşurken katılımlı veya güdümlü konuşma yöntem ve tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya çalışınız. Kelimeleri anlamlarına uygun olarak kullanmaya, yabancı dillerden alınmış dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ediniz.
Bu görsellerde çevre kirliliğinin ne kadar korkutucu bir boyuta ulaştığını görüyoruz. Bir süre sonra çöp toplama alanlarının tamamen dolup her yerin birinci görseldeki gibi olduğunu düşünmek ne kadar da korkutucu!
İkinci görselde de hava kirliliğini görüyoruz. Bu fabrika önlemlerini niçin almıyor ve neden doğru dürüst denetlenmiyor ve böyle kötü bir manzarayla karşılaşıyoruz ki? Bu bizim gördüğümüz peki bizim görmeden soluduğumuz kirli hava ne olacak? Acilen önlemler alınmazsa dünyanın gidişatı hiç ama hiç iyi değil…
6. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 110 Cevabı
Yaşadığınız yerde gözlemlediğiniz bir çevre sorunu ile ilgili haber yazısı yazınız. Yazarken kontrollü yazma yönteminden yararlanabilirsiniz. Haber yazılarında 5N1K (ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin, kim) kuralına uyulur. Yazınızı oluştururken bu işlem sırasına uyunuz. Anlatımı desteklemek için grafik ve tablolardan yararlanınız. Yazınıza uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
AYDOS DAĞI ÖLÜYOR
İstanbul’un en yüksek noktası olan Aydos Dağı, özellikle hafta sonlarında pikniğe gelen insanların çevreyi bilinçsizce kirletmesi ve ağaçlara zarar vermesi nedeniyle can çekişiyor. Aydos Dağı Koruma Derneği Başkanı İsmail Yeter, yaptığı açıklamada yetkililerin önlem almaması durumunda dağın çok kısa bir zaman içinde büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Yaşadığınız doğal ortamı gözlemleyiniz. Edindiğiniz izlenimleri paylaşmak üzere hazırlık yapınız.
Cevap: Bizim yaşadığımız mahalle şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor. Bunun için biraz daha doğayla iç içe. Havası daha temiz. Biraz daha ağaçlık bir yer. Bundan dolayı da doğal yaşamla biraz daha iç içeyiz diyebilirim.
Çevrenizde yaşayan canlıları gözlemleyiniz. Onların yaşamalarına engel olan neler var? Araştırınız.
Cevap: Çevremde tabii ki en çok kedi ve köpek var. Ama şehir merkezinden uzak ve doğayla iç içe olduğu için özellikle yağmur sonrasında salyangozlar çok görülüyor. Ayrıca kirpi, kaplumbağa çok nadir de olsa yılan görülebiliyor.
Çevrenizde nesli tükenmek üzere olan hayvan ya da bitki var mıdır? Araştırınız.
Cevap: Yaşadığım çevrede nesli tükenmek üzere olan bir hayvan bilmiyorum.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.