Özgür düşünce ifadesinden ne anlıyorsunuz

Özgür düşünce ifadesinden ne anlıyorsunuz
Özgür düşünce ifadesinden ne anlıyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Özgürlük, insanın fıtratında olan bir özelliktir. Özgür düşünce, insana has bir özelliktir. İnsanın istediğini düşünmesi, kendini ve çevresini anlaması anlamına gelmektedir. Özgür düşünce de insanların düşündüklerini dile getirebilmeleri anlamına gelir.

En genel tanımıyla düşünce özgürlüğü, kişinin hiç bir engele maruz kalmadan bilgi edinmesi, edindiği bilgiler sonucu bir kanaate varması ve kendi düşünceleri sebebiyle kınanmaması, düşüncelerini yayabilmesi olarak nitelendirilebilir.

Özgür düşünce olan toplumlarda bilim, sanat, fikir, kültür gelişmeleri sürekli olarak devam eder. Bu süreklilik tarihi bir şuur içinde istikrar kazandırır. Bu istikrar toplumların kalkınmasını sağlar. Toplumların refah içinde yaşaması için özgür düşünce siyasi, fikri, edebi gelişmelerin de yaşanmasını ve köklü bir toplum oluşmasını sağlar.

Toplumun köklü olması asla yıkılmaması, dağılmaması anlamına gelmektedir. Özgür düşünce değerli ve önemli olarak insanların hayatında yer alır.

Farklı tanımları olan özgür düşünceyi insanın kısıtlamalardan bağımsız olarak düşünce geliştirebilmesi ve bunu ifade edebilmesi olarak açıklayabiliriz. Tarih boyunca İyonlar gibi özgür düşünceyi destekleyen medeniyetler bilimsel gelişmelere katkı yapmışlardır. İslam medeniyetinde de Abbasiler özgür düşünceyi destekleyerek bilimsel ve kültürel gelişmelere öncülük etmişlerdir. Özgür bir düşünce ortamının olduğu Darü’l- Hikme’de Memûn gibi Abbasi halifeleri bilim insanlarının tartışmalarına bizzat katılmış, her düşüncenin özgürce tartışılmasını sağlamışlardır. Burada farklı inanç ve milletten bilim insanları uyum içinde çalışmışlar ve kimse din değiştirmeye zorlanmamıştır. Bu sayede “Türk-İslam Medeniyetinde Bilginler” konusunda öğrendiğiniz birçok bilim insanı yetişmiştir. Abbasiler ve sonrasında kurulan Türk-İslam devletleri medeniyete yön veren bir güce özgür düşünceye verdikleri önem sayesinde ulaşmışlardır.

212
10
114
58
59
57
58
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.