Özel okul kayıtları başladı

Özel okul kayıtları başladı
Yerleştirme esas puanlarının açıklanmasıyla özel okullara ön kayıtlar da başladı.
Yerleştirme esas puanları açıklandı. Puanların açıklanmasıyla özel okul ön kayıtları da başladı. Birinci ön kayıt dönemi 30 Haziran-3 Temmuz arasında yapılacak. Ardından 4 Temmuz’da birinci kesin kayıtlar alınacak. 5 Temmuz’da birinci yedek liste kesin kayıt dönemi gerçekleşecek. 6 Temmuz’da sıra ikinci ön kayıtlara gelecek. 7 Temmuz’da ikinci kesin kayıtlar alınacak. Bu gün içerisinde okulun asil listesinde yer alan öğrencilere öncelik tanınacak. Ancak asil listedeki öğrenci kaydını yaptırmazsa, sıra yedek listedeki adaylara gelecek.10 Temmuz’da üçüncü ön kayıt döneminin tamamlanmasıyla birlikte ve 11 Temmuz’da üçüncü yedek kayıtlar gerçekleştirilecek. 12-13 Temmuz’da serbest kayıtlar yapılacak.

ÖZEL OKULLARIN TABAN PUANLARI

Robert Koleji- Okul puanı: 995,5 Kontenjan: 1​01 Kız, 100 Erkek
Saint - Joseph Fransız Lisesi- Okul puanı: 880
Dame De Sion Fransız Lisesi- Okul puanı: 870
Saint - Michel Fransız Lisesi- Okul puanı: 840 Kontenjan: 100
Özel İtalyan Lisesi - Taban Puanı: 480 Kontenjan: 80
Koç Lisesi- Okul puanı- 498
TED İstanbul- Okul puanı- 480 Kontenjan: 79
Üsküdar Amerikan Lisesi- Okul puanı: 395 Kontenjan: 180
Saınte Pulcherıe Fransız Lisesi Taban Puan: 855.000
İzmir Amerikan Koleji: Taban puanı- 380,0 Hazırlık sınıfı kontenjanı: 168
TED Ankara Koleji- Taban Puanı: 493 Kontenjan: 15
TED Atakent Koleji- Taban Puanı: 470 Kontenjan: 80

ÖZEL OKULLARIN PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Özel okulların TEOG puanlarını hesaplarken kabul ettiği genel bir standart yok. Her lise kendi puan sistemini geliştiriyor. Bazı okullar dört farklı alandan öğrenci seçerken bazıları ortaokulda verilen 12 ayrı dersten seçim yapıyor.

ÖZEL OKUL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek.
 
Yerleştirmeye esas nakillerde il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih her yerleştirme dönemi için geçerli olabilecek.
 
Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
 
"Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım." butonunu işaretlediği halde 15 Eylül 2017'ye kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.
 
İlköğretim programını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile şubelere dengeli bir şekilde yerleştirilebilecek.
 
Özel okullarda yüzde 100 burslu okutulacak öğrenciler, Bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre yüzde 5'lik dilimden seçilerek yapılacak.
 
Tercih başvuru durumu, "iptal" olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dahil edilmeyecek.
Bugün başlayan özel okul kayıtları 13 Temmuz'a kadar sürecek. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, özel okulun nasıl seçilmesi gerektiğini anlattı...
Özel okul kayıtları bugün başladı. Kayıtlar, 13 Temmuz’a kadar sürecek. Bununla birlikte, velileri de okul seçimi telaşı sardı. Türkiye Özel okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, özel okul seçiminin nasıl yapılmasını gerektiğini anlattı.
Öncelikle velilerin özel okulu tercih etme nedenlerini anlatan Dal, birinci olarak yabancı dili neden olarak sıraladı: “Resmi okullarla özel okullar kıyaslandığında özel okulların yabancı dile yoğunlaşmaları, buna verdikleri önem ortaya çıkıyor. İkinci nedense özel okullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı. Devlette bir öğretmene ortalama 20 öğrenci düşerken, özel okulda bir öğretmene 7-8 öğrenci düşüyor. Bu da eğitimi, kaliteyi artıran bir unsur.”
Bunun dışında özel okulların kampüsleriyle öne çıktığını vurgulayan Dal, “Özel okullar hem sanat hem spor hem de eğitim anlamında kendisini beğendirmek zorunda. Çünkü kendisinin takdir edilmesi durumunda tercih edileceğini biliyor. Bu nedenle de kendimizi en güzel şekilde sunmak zorundayız” dedi. Ayrıca özel okulların dünyadaki eğitim trendlerini takip edip, okullarında uygulamaya gayret ettiğini kaydeden Dal, “Bunun yanında öğretmen faktörü çok önemli. En iyi lokasyonu bulup, en güzel binayı yapıp, en kaliteli şekilde tefriş edip üstüne en iyi teknolojiyi koysanız da bunların önüne gelecek değer öğretmen. En iyi öğretmeni bulmak zorundasınız. Biz öğretmeni seçerken de süreç içinde de donanımlarını artırmaya çalışıyoruz. Bu da özel okulculuğun en can alıcı noktası” diye konuştu.

Okul ve ev arasındaki mesafe ne kadar olmalı?

Dal, okul seçimini kategorilere ayırarak, ana sınıfı öğrencileri için şu önerilerde bulundu: “Lise talebesiyle anaokulu öğrencisinin okul seçimi çok farklı bir şey. Anaokulu ve ilkokul çocuklarımız için birinci derecede eve yakın okullar tavsiye ediyorum. Çocukların yollarda perişan olması acımasızlık. Yarım saatlik bir mesafe içinde olan okullar tercih edilmeli. Ortaokul talebesi için alanı biraz daha genişletebilirsiniz. Maksimum 45 dakikalık mesafe tercih edilebilir.”
Eğitim kurumunu gezip, görün
Seçim yaparken velilerin mutlaka okulları gezip görmesi gerektiğini kaydeden Dal, “Okullar bunlar için tanıtım günleri düzenliyor, velileri bekliyor. Burada hem binanın fiziki yapısını görecekler hem de eğitim kadrosuyla tanışacaklar. Ayrıca öğretim metodu, yabancı dili öğretme şekli, matematikte nasıl bir program izlediği konusunda velilin kafasında bir şey oluşacak” diye konuştu.
Eski mezunlardan bilgi alın
Dal, reklam görerek okul tercihi yapılmacağını vurgulayarak, “Köklü okulsa eski mezunlarının nerede olduğuna, şu anda okuyan öğrencilerine ulaşıp, bilgi alın. Çocuğunuzun günde 8-10 saati kimlerle nerede geçireceğini bilmeniz lazım. O yapıyı tanımak en önemli kriterlerden biri” dedi.
Okulun hayat başarısına bakın
Lisenin bambaşka bir şey olduğunu vurgulayan Dal, “Çocuğunuzun yapısına göre bir okul seçin. Üniversiteye hazırlık yeridir lise. Velilere tavsiyem, sınav başarısına değil, hayat başarısına bakın. Sınav merkezli bir öğretim kesinlikle yanlış bir metoddur. İstatistikler şunu söylüyor; bir okulun öğrencinin sınav noktasındaki etkisi maksimum yüzde 10. Yani sınav başarısı sizin çoğunuzla, aile yapınızla ilgili bir durum. Bu nedenle okulda öğrenme metodu, öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımı önemli kıstas” dedi.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.