ÖSYM Randevulu Sınava Hazırlanıyor

ÖSYM Randevulu Sınava Hazırlanıyor
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), önümüzdeki yıldan itibaren elektronik sınava geçtiğini duyurdu.

ÖSYM, 2014'ten itibaren elektronik sınav ile randevulu sisteme geçileceğinin duyurusunu yaptı. Yeni sistemle adaylar isterlerse bir haftada birkaç sınava girebilecek

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), önümüzdeki yıldan itibaren elektronik sınava geçtiğini duyurdu. Elektronik randevulu sınavın, ilk kez 2014 İlkbahar Yabancı Dil Sınavı'nda (YDS) uygulanması planlanıyor. Aynı şekilde ALES sınavının da 2014'te randevulu sistem ile yapılması öngörülürken, ardından Tıpta Dil Uzmanlık Sınavı (TDUS), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Tıpta Yan Dal Uzmanlık sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'de de aynı sisteme geçilecek. 

LYS İÇİN 2015 HAZIRLIĞI

ÖSYM en erken 2015'ten itibaren ise Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) elektronik ortamda randevulu yapılması üzerinde çalışılıyor. Yeni sistemle, adaylar randevu alarak her gün birden fazla sınava girebilecek. Yapılacak sınavlarda soru havuzundaki soruların boşaltılmaması için sorular adaylara açıklanmayacak ancak sınavın güvenirliliği için ÖSYM soruları akademik bilimsel denetimden geçirecek.

Ayrıca sınav sonrası adayların sorulara verdikleri cevapların analizi olan 'madde analizi' sonucunda iptal edilmesi gereken sorular da iptal edilebilecek. Adayların çoğunun yanlış yaptığı soru bilimsel denetimden geçirildikten sonra soruda yanlış anlam çıkartılabileceği kanaati oluşursa iptal edilebilecek. Her yıl 40'a yakın merkezî sınav yapan ÖSYM, yılda ortalama 4 bin soru kullanıyor. 2012'de, 11 bin 200 soru kullanıldı. ÖSYM yetkilileri, üzerinde çalıştıkları elektronik sınav sistemi için şunları kaydetti: "Randevu ile belirli bilişim ağı güvenliği sağlanmış sınav merkezlerinde gerçekleşecek bu sınavlar haftanın her günü yapılabileceği gibi günde bir kaç kez de yapılabilecek. Soruların hemen sınavdan sonra açıklanması, sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkansız hale getiriyor. Dünyada sınav yapan kuruluşlar kesinlikle soruları açıklamıyor. Biz de soruları açıklamama kararı aldık. Ancak, şeffaflık prensibi gereği, hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınavlarda sorulan soruların yüzde 10'unu açıklanmasına ve yayın organlarında basımına izin verdik."

Kaynak:Sabah

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.