Osmanlı’da eğlence hayatı ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız

Osmanlı’da eğlence hayatı ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız
Osmanlı’da eğlence hayatı ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : ŞEHZADE MEHMET’IN SÜNNET DÜĞÜNÜ
Sonradan III. Mehmet unvanı ile tahta çıkacak Şehzade Mehmet’in sünnet düğünü (Görsel 7.7), Osmanlı tarihindeki en muhteşem düğünlerdendir. Bu vesileyle 1582 yılının 29 Mayıs günü başlayan şenlikler, 24 Temmuz’a kadar, yani elli yedi gün sürmüştür. At Meydanı’ndaki sünnet eğlencelerinin en göz alıcı yanı, çeşitli esnaf gruplarınca düzenlenen sanat gösterileriydi. Mesela şekerciler; şekerden cami, şehir, dağ gibi kocaman şekiller yapıyorlardı. Tekerlekler üzerine oturtulan ve içinde tellakları da olan suni bir hamam, büyük ilgi uyandırıyordu. Bir başka esnaf grubunca yapılan ve ağaçlar, çimenler, geyik, ceylan, koyun ve kekliklerle süslenen yapma dağ, uzaktan sahiciymiş gibi görünüyordu. Evliya Çelebi’nin naklettiğine göre, arabalar üzerine oturulmuş bir suni değirmenin çarkları, tekerleklerin dönmesiyle birlikte dönüyordu. Üzerindeki adamlar, öğütülen unu seyircilerin üzerine serperek: — Allah yüz aklığı vere, diye dua ediyorlardı. Geceleri düzenlenen havai fişek gösterileri ise tek kelimeyle muhteşemdi. Solakzade Tarihi’nde anlatıldığına göre ateşten hisarlar ve dağlar gökyüzünü süslüyor, seyredenleri hayretler içerisinde bırakıyordu. Padişahlar Ansiklopedisi, C 1, s. 503 Görsel 7.7: Şehzade Mehmet’in sünnet düğünündeki eğlenceleri anlatan minyatürler (Seyyid Lokman, Surnâme-i Hümâyun)
Yukarıdaki metin ve görsellerden hareketle Osmanlı’da eğlence hayatı ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Osmanlı döneminde eğlence hayatı oldukça renkli ve zengin bir şekilde yaşanmaktaydı. Şehzade Mehmet'in sünnet düğünü gibi özel etkinliklerde, çeşitli esnaf grupları tarafından düzenlenen sanat gösterileri ve etkinliklerle şenliklerin süslendiği görülmektedir. Şekercilerin devasa şekiller yapması, suni hamamın ilgi çekici olması, suni dağın gerçekçi görünümü, suni değirmenin çalışması ve havai fişek gösterileri gibi etkinlikler, Osmanlı toplumunun eğlenceye verdiği önemi ve zenginlik düzeyini yansıtmaktadır. Bu etkinlikler, halkın bir araya gelerek keyifli vakit geçirmesine ve görsel şölenlerin tadını çıkarmasına olanak sağlamıştır.

2
0
2
0
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.