Orta Çağ’da Avrupa ülkelerinin bilim anlayışı hakkında bilgi edininiz

Orta Çağ’da Avrupa ülkelerinin bilim anlayışı hakkında bilgi edininiz
Orta Çağ’da Avrupa ülkelerinin bilim anlayışı hakkında bilgi edininiz bu konu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Çağ Avrupası’nda bilim, kilisenin baskısı ve kontrolü dahilindeydi. Kilise, düşünce özgürlüğünü ve özgür bir şekilde çalışma biçimini yok etmiştir. Papalığın denetimi altında yer alan okullarda skolastik düşünce hakimdi.

Orta Çağda, Türk ve İslâm dünyası her dalda Avrupa’dan çok daha fazla ileri bir durumda yer almaktaydı. Avrupa’da XIV. ve XV. Yüzyılda gerçekleşen siyasi ve sosyal değişmeler bireyselliği öne çıkarmıştır.

Bununla beraber Avrupa insanları skolastik düşüncenin etkisinden altından çıkmayı başarmıştır. Avrupalılar bilim ve teknik alanlarındaki gelişmeleri, Haçlı seferleri esnasında İslâm ülkelerinden yağmalayarak çaldıkları kitapları kendi ülkelerine taşımışlardır.

Yağmalanan bu kitaplardaki bilimsel çalışma, araştırma ve keşifleri kendi dillerine çeviri yapmışlardır. Zaman geçtikçe bu bilgileri daha da geliştirerek çeşitli keşifler yapmışlardır. Yapılan bu gelişmeler Coğrafi Keşiflerin, Rönesans ve Reform hareketlerinin başlamasını hızlandırmıştır.

  • Orta Çağ Avrupası'nda ; Roma Katolik Kilisesi, eğitim ve öğretimi tekeline aldığından bütün bilimsel gelişmeler kilisenin kontrolü altındaydı.
  • Kilise, serbest düşünmenin önünde bir engel oluşturarak kendi ürettiği bilgiyi halka yaymış, bunun dışındakileri reddederek engellemişti
  • Kilisenin felsefesine karşı çıkanlar aforoz edilerek dışlanmıştı
  • Avrupa’da toplum iki sınıfa bölünmüştü: Dini kullanarak oluşturulan sosyo-ekonomik yapıda ruhban ve aristokratların oluşturduğu birinci sınıf insanlar ve yoksul halkın oluşturduğu ikinci sınıf insanlar.
  • Aydınlanmayla birlikte yükselen burjuvazi, yeni ekonomik alanlar açmış ve toplumda bir orta sınıfın doğmasına neden olmuştu.
  • Feodalite; siyasal ve askerî gücü elinde bulunduran, toprağın mülkiyetine veya imtiyazına sahip olan bir senyörler (derebeyler) ile bu sınıfa bağımlı köleler sınıfının oluşturduğu idari düzendi
  • Avrupa’da halk; soylular, rahipler, burjuvalar ve köylüler diye sınıflara ayrılmıştı
  • Feodalite (derebeylik) XV. yüzyıldan itibaren yerini mutlak krallıklara bıraktı
  • Dönüşümlerin yaşanmasında Coğrafi Keşifler, barutun ateşli silahlarda kullanılması, hümanizm (insancılık) ve sekülerleşme gibi gelişmeler etkili olmuştu
  • Orta Çağ’da dış ticaret sınırlı olduğu için kapalı bir ekonomik politika izlenmiş ve halk sermaye birikimine sahip olamayarak fakirleşmiştir

0
2
1
0
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.