Ormanların ve toprağın korunmasında faaliyet gösteren kuruluşlar
Ödev cevabı kısaca,
Ormanların ve toprağın korunmasında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü gibi ulusal kuruluşlar ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), Dünya Ormancılık Teşkilatı (FAO), Avrupa Ormancılık Enstitüsü (EFI) gibi uluslararası kuruluşlar bulunmaktadır.
TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı), Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD), ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı), Doğa Derneği TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Kurumu), Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Greenpeace (Yeşilbarış)
İçerisinde yaşadığımız evrenin belki de insanlara, hayvanlara ve diğer canlılara en büyük hediyelerinden birisi olan ormanların sayısının arttırılması yönünde çalışmalar bulunmaktadır. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için solunum yapmaları gerekir ve bunun için de kuşkusuz, gerekli olan tek şey oksijendir. Bu oksijenin en büyük kaynaklarından birisi de ağaçlardır ve haliyle de ormanlardır. Aynı zamanda büyük topluluklardan oluşan ormanlar; içinde çok sayıda bitki ve hayvanı barındırmaktadır. Ormanların doğal afetlerden olan etkinin azaltılması gibi bir işlevi de söz konusudur.
Bir ormanın oluşması için öncelikle bir bitki örtüsünün uyumlu olması gereklidir ve bu bitki örtüsünü oluşması bile yıllar, hatta onlarca yıl alır. Bitki örtüsünün oluşması bile onlarca yıl alıyorsa; bir ormanın oluşması için ne kadar süre gerekir, hep beraber bir düşünelim .
Ormanların oluşması için öncelikle bir ekosistem kurulması gereklidir ve bu ekosistemin oluşması hiç de kolay değildir. Öncelikle bu ekosistemin oluşması için yaşam belirtisi gösteren toprak canlıları gereklidir -ki toprakta ki canlılar bir ekosistem oluştursun ve gerekli bitki örtüsünü üzerinde tutabilecek bir toprak yapısı oluşsun.
Bu kurallar gerçekleştikten sonra yavaş yavaş otların toprak üzerinde yeşermeye başlaması ile birlikte diğer canlılar da buralara göç etmeye başlarlar ve bir ekosistem yavaş yavaş kurulmaya başlamış olur.
Bu açıklamamızda da kısaca bahsettiğimiz toprağın ve ormanların korunması oldukça büyük önem arz etmektedir. Toprağın ve Ormanın korunması için belli başlı bazı sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır.
Bunlar;
- TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)
- Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD)
- ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı)
- Doğa Derneği
- TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Kurumu)
- Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)
- Greenpeace (Yeşilbarış)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.