On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nde kut yılları hangileridir
Türkler tarafından kullanıldığı düşünülen ama Çinliler tarafından hala kullanılan On İki Hayvanlı Türk Takviminde yıllar belirtilen yıllar birbirini takip eder her yılın bir adı vardır. On iki yıl sonra tekrar başa döner.
On İki Hayvanlı Türk takviminde ki yılların adları şöyledir.
Fare yılı, sığır yılı, pars yılı, tavşan yılı, ejderha yılı, at yılı, yılan yılı, koyun yılı, maymun yılı, tavuk yılı, köpek yılı ve domuz yılı olarak adlandırılmıştır.
Kut yılı diye bir yıl yoktur. Fakat kut anlayışı diye bir anlayışı vardır.
Kut kelimesi Türk, Altay ve Moğol inançlarında güç, enerji, kudret anlamına gelen inançtır. Bu inanca göre Devleti yönetenler Tanrısaldır yani bu görev onlara toplumu yönetmesi için ulu Tanrı tarafından verilmiş yetkidir. Devleti yönetenler kutsaldır.
Tarihte kurulan Türk Devletlerinde yönetici olan kişi bir şekilde eski Hakan ailesi ile bir şekilde bağ kurulmaya çalışılırdı. Bu anlayışı egemen kılıp iktidarını sağlama almak için:
Yöneticiler kutsal oldukları için öldürülürken kanları akıtılmaz öldürülmeleri gerekirse yay kirişi ile boğulurdu. Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğuna kadar gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ile tarihe karışmıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.