Ölen bir kişiyi ahirete uğurlarken uygulanan geleneklerle ilgili çevrenizden bilgi toplayınız
Ödev cevabı kısaca;
Ölü, yakınları ve sevenlerinin gözetiminde ve kalabalık din görevlerinin katılımıyla toprağa verilir. Ölüyü kabire yakınları koyarlar ve mezar üzerine sırasıyla toprak atarlar. Defin işlemi bittikten sonra mezar başında bir saat civarında dua edilir ve Kur’an okunur. Böylece defin işlemi sona erer.
Bir kişi öldüğü zaman haber çok fazla kişiye kısa zamanda ulaşır, nasıl yada ne şekilde ulaştığı o an için kimsenin aklına gelmez ancak kara haber çabuk yayılır atasözü bir kişi öldüğü zaman hep doğru çıkar. Birden eve insanlar gelmeye başlar, bu insanlar kötü gününüzde yanınızda olmak istediği için saat kaç olursa olsun eve gelmeye devam ederler.
Ölü mezara konulasıya kadar tespih çekilir, daha sonra ölü yıkanma yerine götürülür ve çok az kişi ile yıkanır, evlatlarından yada eşinden son kez görmek isteyen olursa kefenlendikten sonra yüzüne bakılmasına müsaade edilir. Cenaze namazı kılınmadan önce yaşadığı eve getirilir orada komşuları akrabaları beklemektedir ve onlardan helallik istenir.
Önce cenaze namazı kılınır, kadınlar bu namaza katılmaz daha sonra erkekler ölüyü defnetmek için mezara giderler ve defnederler. Taziyeye gelen insanlar ikram bir şeyler getiriler ve o evde yenir.
Vefat edenlerin arkasından neler yapabiliriz
- Ölenlerin kusurlarının bağışlanması için her zaman dua edebiliriz.
- Onlar için okul, cami, yol, hastane vb. halka yönelik hayır hizmetleri yapabiliriz.
- Yoksullara, güçsüzlere ve yetimlere yardım ederek onları sevindirebiliriz.
- Her zaman ve özellikle de dinî gün ve gecelerde, sevabını onların ruhlarına bağışlamak için Kur’an okuyabiliriz.
- Başkalarına karşı iyi davranışlarda bulunarak ölmüşlerin hayır dua ile anılmasına vesile olabiliriz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.