Oktay Sinanoğlu kimdir
Oktay Sinanoğlu 25 Şubat 1935’te İtalya’da doğmuştur. 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika’da vefat etmiştir. Kimyager, moleküler biyofizikçi ve biyokimyagerdir. Bilim alanında yaptığı çalışmalar ve Türkçe hakkındaki görüşleri ile tanınır.
1953 yılında TED Ankara Yenişehir Lisesi’nden birincilikle mezun olmuş, 1953 yılında okul bursu ile ABD’ye gitmiştir. 1956 yılında Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden kimya mühendisi olarak mezun olmuştur. 1957’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlamış, 1960 yılında Berkeley’de kuramsal kimya alanında doktorasını tamamlamıştır. 1963 tarihinde kimya alanında tam profesörlük unvanı almış, 20. yüzyılda Yale Üniversitesi’nde “tam profesörlük” unvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesi olmuştur.
“Atom ve moleküllerin çok-elektron teorisi” (1961), “Çözgeniter kuramı” (1964), “Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı” (1974), “Mikrotermodinamik”(1981) ve “Değerlik kabuğu etkileşim kuramı” (1983) çalışmalarını gerçekleştirmiştir. 1988’de “Sinanoğlu indirgemesi” olarak adlandırılan yöntemini yayınlamıştır.
Türkiye’de de kuramsal kimya bölümünü kurmuştur. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitimin Türkçe olması için uğraş vermiştir fakat başaramamıştır. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderilmiş, Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır.
250 kadar uluslararası bilimsel yayını, bilim kuramları, çeşitli dillere çevrilmiş kitapları vardır. Türkiye’de de Türkçe pek çok yayın yapmıştır. Değişik ülkelerde iki kez Nobel’e aday gösterilmiştir.
Eserlerinden Bazıları:
- Göçmen Hamamı
- 2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
- İlerisi için Türkçe Giderse Türkiye Gider
- Bye Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası
- Büyük Uyanış
- Hedef Türkiye
- Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin
- Yeni Bilim Ufukları 1
- Yeni Bilim Ufukları 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması
- Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.