Oksijenli solunum sonucunda açığa çıkan ürünler solunumun hangi evresinde oluşur
Oksijenli solunum biz insanlar ve hayvanlarda kullanılmaktadır. Oksijenli solunum bu yüzden oldukça önemlidir. Oksijenin kullanılması ve bu durumdan enerji elde edilmesi de bizlerin gerekli yaşamsal faaliyetlerinin devam etmesini sağlamaktadır. Enerji ihtiyacına bakıldığında bu süreçte birden fazla aşama rol alır. Oksijenli solunum aşamaları:
- Glikoliz
- Pirüvat oksidasyonu
- Krebs siklusu
- ETS (elektron taşıma zinciri) reaksiyonlarından sıra gelmektedir.
Oksijenli solunumda enerji eldesi dediğimiz, ATP glikoliz ve krebs siklusunda yoğun olarak gerçekleşmektedir. Bu süreçte gerçekleşen durumda, elde edilen bu enerjinin taşınması ve ihtiyaç durumunda iletilmesi ile birbirine sıra gelen reaksiyon zincirlerinden meydana gelmektedir. Bu süreçlerde yaşanan tüm olaylar bir dizi bildirimler ile gerçekleşir.
Oksijenin kullanılarak ATP üretilmesine kadar geçen bu süreçte net kazanç 40 ATP dir. Süreç sürekli olarak gerçekleşir ve bu durumda birçok enerji eldesi de oluşturulmuş olur. Oksijenli solunumun gerekli olduğu durumlar oldukça fazladır. Ancak oksijensiz solunum, oksijenli solunumun olmadığı durumlarda karşımıza çıkar. Bu yüzden vücudumuzdaki biyolojik aktivitenin ihtiyacı bize gerçekleşen ya da ihtiyacın olduğu süreçler hakkında da bilgiler vermektedir.
Oksijenli solunumun krebs döngüsünde oluşan moleküller nelerdir
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.