Ali CÖRE

Ali CÖRE

Nomofobi - Netlessfobi ve çalışan verimliliği

Nomofobi - Netlessfobi ve çalışan verimliliği

Her geçen gün teknolojinin sunduğu hizmetlerin sayısı artıyor,bu artış beraberinde fiziksel ve psikolojik hastalıkları ya da bağımlılıkları da getiriyor.
Bu psikolojik rahatsızlıklaradan biri "nomofobi"dir.Nomofobi kavramı; İngilizce olarak “No Mobile Phone Fobia”nın kısaltılmış şekli..
2008 yılında İngiltere’de Nomofobia ilk defa resmi bir araştırmayla ortaya konulmuş ve 2163 kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunca Nomofobik oranı Erkeklerde %58, Kadınlarda %48 çıkmış.
Yine 2012 yılında İngilterde yapılan bir araştırmada, araştırmaya katılanların yüzde 66’sı açıkça “mobil telefonları olmamasından çok korktuklarını” dile getirmiş.
• Araştırmadaki katılımcıların % 41 yanlarında iletişimden kopmamak için yedek ikinci bir telefon taşıyormuş.
•Kadınlarda Nomofobi oranı %70, Erkeklerde %61 Ancak kadınlarda bu oran güngeçtikçe artıyor.
(yukarıdaki araştırmaya göre 4 yıl içerinde kadınlarda %20’den fazla bir artı yaşanmıştır).

NOMOFOBİNİN BELİRTİLERİ
• Cep telefonunu veya sinyalini kaybetme endişesi olumsuz fiziksel belirtilere yol açmakta veya kişi telefonunu asla kapatmaması,
•Sinyal çekmemesi veya şarjın bitmesine karşı aşırı bir tepki göstermesi,
• Sürekli cep telefonunun veya mobil cihazının yanında olup olmadığını kontrol etmesi,
• Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile sürekli onu kaybetme endişesi yaşaması,

NETLESSFOBİ
Netlessfobi aşırı internet bağımlısı olmak ve internetsiz kalma korkusu yaşamak anlamında kullanınlan bir kavramdır.
Bir fobi olarak “Kişinin internetsiz ortamlarda kalamama ve bu durumdan yoğun endişe ve rahatsızlık duymasıdır”.

NETLESSFOBİ BELİRTİLERİ
-Kişisel kullanım için 3’den fazla internet bağlantılı bilgisayar temelli cihaz kullanmak ve bunları çoğu zaman beraber kullanmak,
-Sosyal alan tercihlerini wifi bağlantılı işletmelerden/mekanlardan yana kullanmak,
-Günde 10 saatten fazla online olmak,
-İnternet kesildiğinde hayatın durduğu inancına sahip olmak,
-İnternet kesildiğinde bir şeyleri kaçırdıkları ve yakalayamayacakları inancına sahip olmak,
-İnternet bağlantılı cihazları uyurken dahi ulaşılabilir mesafede bulundurmak,
-Bildiri, mesaj sesinden keyif almak,
-İnternetten yoksun 1 saatten fazla kalamamaları,
-Günlük 20’den fazla sosyal amaçlı bildirimde bulunmak,
-Reel alternatifler yerine sürekli olarak online olanları tercih etme(Gündelik işler, yemek sipariş , fatura ödeme... vb.),

NOMOFOBİ, NETLESSFOBİ VE SANAL KAYTARMA

Yapılan araştırmada sık internet kullanan çalışanların daha az kullanan çalışanlara göre iş tutumları ve örgütsel konular açısından değerlendirilmiştir.
İş tutumları açısından sık internet ve bilgisayar kullananların iş tatmini, duygusal bağlılık, destekleyici örgüt, çalışma memnuniyeti açısından yüksek puanlar aldığı gözlenmiş.

Örgütsel konular açısından ise, sık internet ve bilgisayar kullananların, otonomi, ilginç/zorlayıcı iş , çalışma arkadaşları ve yönetimin kalitesi, önemli sorumluluklar, organizasyonunu başarılı kabul etme ve iş -yaşam dengesi değişkenleri açısından yüksek puanlar aldığı gözlenmiş.

Tabi bu boyutta sık internet kullanmakla internetsiz kalma korkusu farklılık göstermektedir. Netlessfobisi olan iş gören istem dışı olarak olsa bile gerek ofis bilgisayarı ile gerekse cep telefonuyla internete girerek sanal kaytarma durumuna geçecektir.

Sanal kaytarma (cyberloafing), bir çalışanın, iş saatleri içerisinde, çalıştığı kurumun internet bağlantısını kişisel amaçlarına yönelik olarak kullanması olarak tanımlanmaktadır.

Sanal Kaytarma Şekilleri
-Zarar verici veya bozucu sanal kaytarma
-Yaratıcı ve boş zamanları doldurucu sanal kaytarma
-Öğretici sanal kaytarma

Önemsiz sayılabilecek sanal kaytarma; işle ilgili olmayan e-postaları kontrol etmek, almak ve göndermek, haber ve spor sitelerini ziyaret etmek, banka ya da finans içerikli web sitelerini ziyaret etmek, internetten alışveriş yapmak gibi faaliyetleri içeriyor.

Ciddi sanal kaytarma ise; yetişkin odaklı siteleri ziyaret etmek, müzik indirmek, bahis ve kumar sitelerini ziyaret etmek, sohbet odalarına katılmak, internet üzerinden oyunlara katılmak gibi faaliyetleri içeriyor.

Şirketlerin çalışanlarından daha fazla verim alması için bu konuda bir taraftan çalışanların özdenetimlerini artıracak eğitimler vermeli (zaman yönetimi,stres yönetimi vs gibi) diğer taraftan yetki matrisi çıkararak her bir çalışanın internet erişimleri ile ilgili donanımsal,yazılımsal, yönetimsel ve en önemlisi de hukuksal düzenlemeleri yapması gerekmektedir.
(‪#‎NOMOFOBİ‬- ‪#‎NETLESSFOBİÇALIŞANVERİMLİLİĞİ‬)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Ali CÖRE Arşivi